Μια δροσερή χορταστική σαλάτα, που μπορεί να αποτελέσει κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ βραδινό.
Η σαλάτα με σολομό είναι υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Εκ πρώτης όψεως, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η συγκεκριμένη σαλάτα περιέχει πολλά λιπαρά, ωστόσο δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς τα περισσότερα προέρχονται από το σολομό (πολυακόρεστα λιπαρά) και είναι ευεργετικά για τον οργανισμό σας.
Επίσης, η σαλάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Επιπλέον, ο σολομός, όπως και τα άλλα λιπαρά ψάρια, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων. Εάν είστε έγκυος αποφύγετε να καταναλώσετε συχνά αυτή τη σαλάτα, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδράργυρο από τον σολομό.
Σαλάτα με σολομό, τυρί cottage και βινεγκρέτ λεμόνι
Συστατικά
Για τη σαλάτα
- 350 γρ. σολομός
- 2 κούπες ψιλοκομμένο μαρούλι
- 1 κούπα σπανάκι ωμό καθαρισμένο
- 1 κούπα ρόκα ωμή
- 2 αγγούρια μέτρια
- 200 γρ. ντοματίνια
- 225 γρ. τυρί cottage
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- ξύσμα λεμονιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι τον σολομό με το δέρμα προς το τηγάνι. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές για 5-7 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον σολομό και τον κόβουμε σε κομμάτια.
- Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και κόβουμε τα αγγουράκια σε φέτες
- Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σολομό.
- Για τη βινεγκρέτ, σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Περιχύνουμε με το dressing τη σαλάτα και ανακατεύουμε.