Skip to main content
αναζήτηση

Ένα ζουμερό γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στη θέα αυτού του γλυκού πειρασμού.

Εμείς προετοιμάσαμε μία σοκολατόπιτα χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο για εκείνους που θέλουν να τα αποφύγουν, όπως είναι οι χορτοφάγοι και οι vegans. Η συνταγή είναι επίσης κατάλληλη εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, προτείνουμε σε όλους να τη δοκιμάσετε καθώς πέρα από τη γευστική απόλαυση θα σας εφοδιάσει με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μία μερίδα του γλυκού θα μας δώσει 322 θερμίδες και ταυτόχρονα καθόλου χοληστερίνη. Επίσης, μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 17% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Παρότι έχει αρκετά λιπαρά αυτά προέρχονται κατά βάση από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα «καλά» λιπαρά, τα οποία συνδέονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, η κατανάλωση του θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, φώσφορος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση του, καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα, που προέρχονται κατά βάση από το σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που αποτελείται από υδατάνθρακες εκ των οποίων το 90% αυτών είναι φυσικά σάκχαρα.

Vegan σοκολατόπιτα

Vegan σοκολατόπιτα

Ένα ζουμερό γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας που λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Αυτή η σοκολατόπιτα, χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο, είναι ιδανική για χορτοφάγους, vegans και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Με 322 θερμίδες ανά μερίδα, προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά χωρίς χοληστερίνη, καλύπτοντας το 17% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
Προετοιμασία 30 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά
Συνολο 1 ώρα
Είδος Γεύματος Γλυκά
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 8
Θερμίδες 322,2 kcal

Συστατικά
  

Για το μείγμα

  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. σιρόπι σφενδάμου ~ ¾ της κούπας
  • 25 γρ. σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • 3/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 και ½
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 240 γρ. γάλα σόγιας
  • 50 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 120 γρ. καρύδια κομμένα

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. κρυσταλλική στέβια
  • 3/2 κούπα βραστό νερό 1 και ½
  • 25 γρ. κακάο σκόνη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Για το μείγμα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
  • Σε μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιρόπι σφενδάμου, την σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σόγιας και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μικρό ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.
  • Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της. Όταν η σοκολατόπιτα ψηθεί, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, διαφορετικά, την ψήνουμε λίγο ακόμα.

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κρυσταλλική στέβια, το νερό και το κακάο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει καλά η στέβια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σιροπιάζουμε τη ζεστή σοκολατόπιτα με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μια κουτάλα σιγά-σιγά.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
322.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
14.4
g
18
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.9
g
10
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
3.2
g
13
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
8.3
g
33
%
Υδατάνθρακες
 
52.3
g
19
%
Φυτικές ίνες
 
4.7
g
17
%
Σάκχαρα
 
21.05
g
23
%
Πρωτεΐνη
 
8.3
g
17
%
Νάτριο
 
23
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
74
mg
6
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.5
mg
38
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
1.3
mg
8
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.3
mg
6
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
27.9
μg
7
%
Κάλιο
 
338.3
mg
7
%
Μαγγάνιο
 
1.8
mg
78
%
Μαγνήσιο
 
83.7
mg
20
%
Σελήνιο
 
3.8
µg
7
%
Σίδηρος
 
2.1
mg
12
%
Φώσφορος
 
152.1
mg
12
%
Χαλκός
 
0.8
μg
89
%
Ψευδάργυρος
 
1.7
mg
15
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
2.4
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
3.7
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.