Ένα ζουμερό γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στη θέα αυτού του γλυκού πειρασμού.
Εμείς προετοιμάσαμε μία σοκολατόπιτα χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο για εκείνους που θέλουν να τα αποφύγουν, όπως είναι οι χορτοφάγοι και οι vegans. Η συνταγή είναι επίσης κατάλληλη εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, προτείνουμε σε όλους να τη δοκιμάσετε καθώς πέρα από τη γευστική απόλαυση θα σας εφοδιάσει με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Μία μερίδα του γλυκού θα μας δώσει 322 θερμίδες και ταυτόχρονα καθόλου χοληστερίνη. Επίσης, μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 17% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Παρότι έχει αρκετά λιπαρά αυτά προέρχονται κατά βάση από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα «καλά» λιπαρά, τα οποία συνδέονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Επίσης, η κατανάλωση του θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, φώσφορος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση του, καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα, που προέρχονται κατά βάση από το σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που αποτελείται από υδατάνθρακες εκ των οποίων το 90% αυτών είναι φυσικά σάκχαρα.
Vegan σοκολατόπιτα
Συστατικά
Για το μείγμα
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. σιρόπι σφενδάμου ~ ¾ της κούπας
- 25 γρ. σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- 3/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 και ½
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 240 γρ. γάλα σόγιας
- 50 γρ. φυστικοβούτυρο
- 120 γρ. καρύδια κομμένα
Για το σιρόπι
- 50 γρ. κρυσταλλική στέβια
- 3/2 κούπα βραστό νερό 1 και ½
- 25 γρ. κακάο σκόνη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μείγμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
- Σε μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιρόπι σφενδάμου, την σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα σόγιας και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μικρό ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.
- Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της. Όταν η σοκολατόπιτα ψηθεί, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, διαφορετικά, την ψήνουμε λίγο ακόμα.
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κρυσταλλική στέβια, το νερό και το κακάο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει καλά η στέβια.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σιροπιάζουμε τη ζεστή σοκολατόπιτα με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μια κουτάλα σιγά-σιγά.