Skip to main content
αναζήτηση

Το πιο υγιεινό, εύκολο, νόστιμο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 480 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης, το πιάτο αυτό που συνδυάζει μία ποικιλία λαχανικών αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 84% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών στο σώμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.

Επιπλέον, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, α-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα καροτενοειδή είναι φυτοχημικές ενώσεις που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να μας προστατεύουν από την εμφάνιση χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος κ.α.

Τέλος, το πιάτο αυτό μας εξοπλίζει με σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο.

Ωστόσο, η κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου ίσως χρειαστεί να περιοριστεί ή να προσαρμοστεί από άτομα με νεφρική νόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, το βαθμό των διατροφικών περιορισμών θα θέσει ο/η θεράπων/ουσα ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της νεφρικής νόσου και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μπριάμ

Μπριάμ

Ανακαλύψτε το πιο υγιεινό, εύκολο και νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θα σας ενθουσιάσει. Μία μερίδα αποδίδει περίπου 480 θερμίδες, καλύπτοντας το 25% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και το 84% σε βιταμίνη C, συμβάλλοντας στην καλή υγεία και την προστασία από ελεύθερες ρίζες. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ προσφέρει σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο, αλλά η κατανάλωση πρέπει να προσαρμόζεται από άτομα με νεφρική νόσο υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους.
Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Συνολο 1 ώρα 45 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 478,5 kcal

Συστατικά
  

  • 3 μελιτζάνες μέτριες
  • 4 κολοκυθάκια μέτρια
  • 3 καρότα μέτρια
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 500 γρ. μανιτάρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα μέτρια
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 φύλλα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις πατάτες στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο) και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στα 8.
  • Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε είτε σε τετράγωνα είτε σε λωρίδες.
  • Σκουπίζουμε τα μανιτάρια από τα χώματα και τα κόβουμε στη μέση.
  • Βάζουμε τα λαχανικά σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.
  • Αλέθουμε το σκόρδο με 100 γρ. ελαιόλαδο (το υπόλοιπο ελαιόλαδο θα μπει στο τέλος μετά το μαγείρεμα) στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μισά ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το τέλος μετά το ψήσιμο.
  • Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το σκορδάτο ελαιόλαδο, με τα χέρια ή με δύο κουτάλες, καλά μέχρι να καλυφθούν όλα.
  • Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε για 40 λεπτά σκεπασμένο.
  • Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά ξεσκέπαστο.
  • Μετά τη 1 ώρα το αφαιρούμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τα έξτρα μυρωδικά και τα έξτρα 100 γρ. ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
478.5
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
34.2
g
44
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
5
g
25
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
24.7
g
99
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.9
g
12
%
Υδατάνθρακες
 
42.2
g
15
%
Φυτικές ίνες
 
7.1
g
25
%
Σάκχαρα
 
11.6
g
13
%
Πρωτεΐνη
 
5.5
g
11
%
Νάτριο
 
34.8
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
65.6
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
293.4
μg
33
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.3
mg
25
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
3.4
mg
21
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
2.5
mg
50
%
Βιταμίνη B6
 
0.6
mg
35
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
75.3
μg
19
%
Βιταμίνη C
 
75.8
mg
84
%
Βιταμίνη D
 
0.3
µg
2
%
Βιταμίνη E
 
1.4
mg
9
%
Βιταμίνη K
 
15.5
µg
13
%
Κάλιο
 
995.7
mg
21
%
Μαγγάνιο
 
0.7
mg
30
%
Μαγνήσιο
 
64.7
mg
15
%
Σελήνιο
 
11.9
µg
22
%
Σίδηρος
 
1.9
mg
11
%
Φώσφορος
 
140.2
mg
11
%
Χαλκός
 
0.7
μg
78
%
Χολίνη
 
53.8
mg
10
%
Ψευδάργυρος
 
1.6
mg
15
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
3052.1
μg
α-καροτένιο
 
874.7
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
66.3
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1385.2
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.