Το πιο υγιεινό, εύκολο, νόστιμο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 480 θερμίδες και παράλληλη αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, το πιάτο αυτό που συνδυάζει μία ποικιλία λαχανικών αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς μία μερίδα θα καλύψει περίπου το 84% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών στο σώμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.
Επιπλέον, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, α-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Τα καροτενοειδή είναι φυτοχημικές ενώσεις που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να μας προστατεύουν από την εμφάνιση χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος κ.α.
Τέλος, το πιάτο αυτό μας εξοπλίζει με σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων, όπως χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο.
Ωστόσο, η κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου ίσως χρειαστεί να περιοριστεί ή να προσαρμοστεί από άτομα με νεφρική νόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, το βαθμό των διατροφικών περιορισμών θα θέσει ο/η θεράπων/ουσα ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της νεφρικής νόσου και τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Μπριάμ
Συστατικά
- 3 μελιτζάνες μέτριες
- 4 κολοκυθάκια μέτρια
- 3 καρότα μέτρια
- 3 πατάτες μέτριες
- 4 ντομάτες ώριμες
- 500 γρ. μανιτάρια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κρεμμύδια κόκκινα μέτρια
- ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
- 2 φύλλα βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις πατάτες στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο) και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στα 8.
- Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε είτε σε τετράγωνα είτε σε λωρίδες.
- Σκουπίζουμε τα μανιτάρια από τα χώματα και τα κόβουμε στη μέση.
- Βάζουμε τα λαχανικά σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.
- Αλέθουμε το σκόρδο με 100 γρ. ελαιόλαδο (το υπόλοιπο ελαιόλαδο θα μπει στο τέλος μετά το μαγείρεμα) στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με τα μισά ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το τέλος μετά το ψήσιμο.
- Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το σκορδάτο ελαιόλαδο, με τα χέρια ή με δύο κουτάλες, καλά μέχρι να καλυφθούν όλα.
- Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε για 40 λεπτά σκεπασμένο.
- Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά ξεσκέπαστο.
- Μετά τη 1 ώρα το αφαιρούμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τα έξτρα μυρωδικά και τα έξτρα 100 γρ. ελαιόλαδο