Skip to main content
αναζήτηση

Συνταγή για τα πιο μαλακά και αφράτα cookies με κομμάτια σοκολάτας, για τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans).

Ένα μπισκότο αποδίδει μόλις 150 θερμίδες και παράλληλα θα καλύψει περίπου το 6% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται σε άτομα με διαταραγμένο γλυκαιμικό έλεγχο ή με σακχαρώδη διαβήτη.

Μπορείτε να διατηρήστε τα μπισκότα σας αποθηκευμένα σε ένα σκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου όπου θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και στο ψυγείο (σκεπασμένα).

Επίσης, στην κατάψυξη διατηρούνται άψογα έως και 3 μήνες. Τα ξεπαγώνετε στο ψυγείο και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο πριν τα σερβίρετε.

Vegan Cookies Σοκολάτας

Vegan Cookies Σοκολάτας

Συνταγή για τα πιο μαλακά και αφράτα cookies με κομμάτια σοκολάτας, ιδανικά για αυστηρά χορτοφάγους (vegans). Ένα μπισκότο αποδίδει μόλις 150 θερμίδες και καλύπτει το 6% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, ειδικά από άτομα με διαταραγμένο γλυκαιμικό έλεγχο ή σακχαρώδη διαβήτη. Διατηρήστε τα μπισκότα σε σκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και μία εβδομάδα, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες, ξεπαγώνοντάς τα στο ψυγείο πριν τα σερβίρετε.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 8 λεπτά
Συνολο 30 λεπτά
Είδος Γεύματος Πρωινό, Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Αμερικανική
Μερίδες 20
Θερμίδες 152,2 kcal

Συστατικά
  

  • 112 γρ. μαργαρίνη
  • 70 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη σε σκόνη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 56 γρ. κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. γάλα σόγιας
  • 175 γρ. vegan chips σοκολάτας

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
  • Σε μίξερ προσθέστε τη μαργαρίνη, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη και χτυπήστε τα μέχρι να αφρατέψουν και το «βούτυρο» να ασπρίσει.
  • Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε για λίγο ακόμα.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
  • Προσθέστε τα ξηρά υλικά μέσα στο υγρά, ανακατεύοντας με το χέρι και μέχρι να έχετε μια ζύμη σαν τρίμμα.
  • Προσθέστε τη 1 κουταλιά της σούπας γάλα σόγιας και ανακατέψτε για λίγο ακόμα. Είναι σημαντικό να μην ανακατέψετε και ζυμώσετε τη ζύμη για πολύ ώρα, από την στιγμή που θα ανακατέψετε τα υγρά με τα στερεά, ώστε να αποφύγετε να σκληρύνει η ζύμη και τελικά τα cookies σας.
  • Προσθέστε τα chips σοκολάτας και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Η ζύμη σας θα είναι αρκετά πηχτή, αλλά και αρκετά κολλώδης ώστε να σχηματίσετε εύκολα μπαλάκια.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 20 ίσα κομμάτια και με τα χέρια σας πλάστε 20 ολοστρόγγυλα μπαλάκια.
  • Απλώστε τα μπαλάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
  • Ψήστε για 8-10 λεπτά. Οι άκρες θα είναι πιο τραγανές, αλλά τα cookies θα είναι ακόμα μαλακά στη μέση και αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Μην σας τρομάξει και μην νομίζετε ότι είναι άψητα, η συνταγή είναι για μαλακά cookies, και σίγουρα θα σφίξουν και άλλο καθώς κρυώνουν.
  • Εάν τα μπισκότα δεν απλώνουν κατά το ψήσιμο και αφού περάσουν τα 8 λεπτά, μπορείτε να τα ψήσετε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν παραμείνουν αρκετά φουσκωμένα στο επάνω μέρος, ακόμα και μετά το επιπλέον ψήσιμο, τότε μπορείτε απλώς να τα πιέσετε απαλά με ένα πιρούνι μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά και μαλακά.

Σημειώσεις

Tip 1: Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε πάνω από τα μπισκότα, chips σοκολάτας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε vegan κομμάτια σοκολάτας (ψιλοκομμένη vegan σοκολάτα) αντί για chips σοκολάτας.
Tip 2: Αυτά τα μπισκότα μπορούν να γίνουν και χωρίς γλουτένη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε το κανονικό αλεύρι με ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
152.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
6.2
g
8
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
2.8
g
14
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
0.8
g
3
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.7
g
3
%
Υδατάνθρακες
 
22.2
g
8
%
Φυτικές ίνες
 
1.6
g
6
%
Σάκχαρα
 
14.5
g
16
%
Πρωτεΐνη
 
1.8
g
4
%
Νάτριο
 
34.9
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
5.6
mg
0
%
Βιταμίνη A
 
72.6
μg
8
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.05
mg
4
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.03
mg
2
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.4
mg
3
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.08
mg
2
%
Βιταμίνη B6
 
0.005
mg
0
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
11.6
μg
3
%
Βιταμίνη B12
 
0.005
µg
0
%
Βιταμίνη E
 
0.8
mg
5
%
Βιταμίνη K
 
4.2
µg
4
%
Κάλιο
 
16.2
mg
0
%
Μαγγάνιο
 
0.05
mg
2
%
Μαγνήσιο
 
2.1
mg
1
%
Σελήνιο
 
2.2
µg
4
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
7.6
mg
1
%
Χαλκός
 
0.01
μg
1
%
Χολίνη
 
1.6
mg
0
%
Ψευδάργυρος
 
0.04
mg
0
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
0.015
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
1.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.