Συνταγή για τα πιο μαλακά και αφράτα cookies με κομμάτια σοκολάτας, για τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans).
Ένα μπισκότο αποδίδει μόλις 150 θερμίδες και παράλληλα θα καλύψει περίπου το 6% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.
Βέβαια, μερικά σημεία που αξίζουν προσοχή είναι ότι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, οπότε η κατανάλωση του θα πρέπει να μετριάζεται σε άτομα με διαταραγμένο γλυκαιμικό έλεγχο ή με σακχαρώδη διαβήτη.
Μπορείτε να διατηρήστε τα μπισκότα σας αποθηκευμένα σε ένα σκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου όπου θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και στο ψυγείο (σκεπασμένα).
Επίσης, στην κατάψυξη διατηρούνται άψογα έως και 3 μήνες. Τα ξεπαγώνετε στο ψυγείο και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο πριν τα σερβίρετε.
Vegan Cookies Σοκολάτας
Συστατικά
- 112 γρ. μαργαρίνη
- 70 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανιλίνη σε σκόνη
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 56 γρ. κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. baking powder
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. γάλα σόγιας
- 175 γρ. vegan chips σοκολάτας
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
- Σε μίξερ προσθέστε τη μαργαρίνη, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη και χτυπήστε τα μέχρι να αφρατέψουν και το «βούτυρο» να ασπρίσει.
- Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε για λίγο ακόμα.
- Κοσκινίστε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
- Προσθέστε τα ξηρά υλικά μέσα στο υγρά, ανακατεύοντας με το χέρι και μέχρι να έχετε μια ζύμη σαν τρίμμα.
- Προσθέστε τη 1 κουταλιά της σούπας γάλα σόγιας και ανακατέψτε για λίγο ακόμα. Είναι σημαντικό να μην ανακατέψετε και ζυμώσετε τη ζύμη για πολύ ώρα, από την στιγμή που θα ανακατέψετε τα υγρά με τα στερεά, ώστε να αποφύγετε να σκληρύνει η ζύμη και τελικά τα cookies σας.
- Προσθέστε τα chips σοκολάτας και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Η ζύμη σας θα είναι αρκετά πηχτή, αλλά και αρκετά κολλώδης ώστε να σχηματίσετε εύκολα μπαλάκια.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 20 ίσα κομμάτια και με τα χέρια σας πλάστε 20 ολοστρόγγυλα μπαλάκια.
- Απλώστε τα μπαλάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήστε για 8-10 λεπτά. Οι άκρες θα είναι πιο τραγανές, αλλά τα cookies θα είναι ακόμα μαλακά στη μέση και αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Μην σας τρομάξει και μην νομίζετε ότι είναι άψητα, η συνταγή είναι για μαλακά cookies, και σίγουρα θα σφίξουν και άλλο καθώς κρυώνουν.
- Εάν τα μπισκότα δεν απλώνουν κατά το ψήσιμο και αφού περάσουν τα 8 λεπτά, μπορείτε να τα ψήσετε για μερικά λεπτά ακόμα. Αν παραμείνουν αρκετά φουσκωμένα στο επάνω μέρος, ακόμα και μετά το επιπλέον ψήσιμο, τότε μπορείτε απλώς να τα πιέσετε απαλά με ένα πιρούνι μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστά και μαλακά.