Skip to main content
αναζήτηση

Ένα πολύ γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, που θα μπορούσε να αποτελέσει μία ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα καθώς αποδίδει μόλις 450 θερμίδες.

Το σπανάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως super food καθώς παρότι αποδίδει λίγες θερμίδες, έχει υψηλή θρεπτική αξία.

Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, σιδήρου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας.

Το συγκεκριμένο πιάτο θα καλύψει περίπου το 20% και 40% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αντίστοιχα.

Βέβαια, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.

Σπανακόπιτα με αραβική πίτα

Σπανακόπιτα με αραβική πίτα

Ένα πολύ γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, αποδίδοντας μόλις 450 θερμίδες. Το σπανάκι, ένα πραγματικό super food, έχει υψηλή θρεπτική αξία με λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, K, σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Αυτό το πιάτο θα καλύψει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες και το 40% σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Ψήσιμο 15 λεπτά
Συνολο 20 λεπτά
Είδος Γεύματος Κυρίως γεύμα
Είδος Κουζίνας Ελληνική-Μεσογειακή
Μερίδες 2
Θερμίδες 450,2 kcal

Συστατικά
  

  • 2 αραβικές πίτες ολικής άλεσης
  • 300 γρ. φύλλα σπανάκι
  • 100 γρ. μοτσαρέλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα φύλλα από σπανάκι, ώστε να σοταριστούν για λίγα λεπτά έως ότου πέσει ο όγκος τους.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια, το προσθέτουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στις δύο αραβικές πίτες.

Σημειώσεις

Tip 1: Προσθέστε φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο για έξτρα γεύση.
Tip 2: Αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να βάλετε ricotta.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
450.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
23.1
g
30
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
7.4
g
37
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
13.4
g
54
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
2.3
g
9
%
εκ των οποίων ω-3
 
0.1
mg
0
%
Υδατάνθρακες
 
40.6
g
15
%
Φυτικές ίνες
 
6.1
g
22
%
Σάκχαρα
 
2.8
g
3
%
Πρωτεΐνη
 
21.1
g
42
%
Χοληστερόλη
 
32
mg
11
%
Νάτριο
 
641.9
mg
28
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
523
mg
40
%
Βιταμίνη A
 
535.1
μg
59
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.3
mg
25
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.4
mg
31
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
2.3
mg
14
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.4
mg
8
%
Βιταμίνη B6
 
0.4
mg
24
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
158.3
μg
40
%
Βιταμίνη B12
 
0.8
µg
33
%
Βιταμίνη C
 
8.8
mg
10
%
Βιταμίνη D
 
0.2
µg
1
%
Βιταμίνη E
 
3.1
mg
21
%
Βιταμίνη K
 
454.6
µg
379
%
Κάλιο
 
570.2
mg
12
%
Μαγγάνιο
 
1.9
mg
83
%
Μαγνήσιο
 
133.9
mg
32
%
Σελήνιο
 
36.7
µg
67
%
Σίδηρος
 
5.3
mg
29
%
Φώσφορος
 
397.1
mg
32
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
42.4
mg
8
%
Ψευδάργυρος
 
3.1
mg
28
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
5682.2
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
10221.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.