Συστατικά
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 αραβικές πίτες, ολικής άλεσης
- 300 γρ. φύλλα από σπανάκι
- 100 γρ. μοτσαρέλα
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
Tip 1: Προσθέστε φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο για έξτρα γεύση.
Tip 2: Αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να βάλετε ricotta.
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Ένα πολύ γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, που θα μπορούσε να αποτελέσει μία ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα καθώς αποδίδει μόλις 450 θερμίδες.
Το σπανάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως super food καθώς παρότι αποδίδει λίγες θερμίδες, έχει υψηλή θρεπτική αξία. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, σιδήρου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας.
Το συγκεκριμένο πιάτο θα καλύψει περίπου το 20% και 40% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αντίστοιχα.
Βέβαια, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου πιάτου καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα φύλλα από σπανάκι, ώστε να σοταριστούν για λίγα λεπτά έως ότου πέσει ο όγκος τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Κόβουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια, το προσθέτουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στις δύο αραβικές πίτες.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά μερίδα: 1/2 συνταγής1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | ||
Θερμίδες (kcal) | 450,2 | 22,5 % |
Λιπαρά (γρ) | 23,1 | 29,6 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 7,4 | 37,0 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 13,4 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 2,3 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 40,6 | 14,8 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 6,1 | 21,8 % |
Σάκχαρα (γρ) | 2,8 | 3,1 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 21,1 | 42,2 % |
Χοληστερόλη (mg) | 32,0 | 10,7 % |
Νάτριο (mg) | 641,9 | 27,9 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | ||
Βιταμίνη Α (μg RAE) | 535,1 | 59,5 % |
Βιταμίνη C (mg) | 8,8 | 9,8 % |
Ασβέστιο (mg) | 523,0 | 40,2 % |
Σίδηρος (mg) | 5,3 | 29,4 % |
Βιταμίνη E (mg) | 3,1 | 20,7 % |
Βιταμίνη Κ (μg) | 454,6 | 378,8 % |
Θειαμίνη (mg) | 0,3 | 25,0 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,4 | 30,8 % |
Νιασίνη (mg) | 2,3 | 14,4 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,4 | 23,5 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 158,3 | 39,6 % |
Βιταμίνη Β12 (μg) | 0,8 | 33,3 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,4 | 8,0 % |
Φώσφορος (mg) | 397,1 | 31,8 % |
Μαγνήσιο (mg) | 133,9 | 31,9 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 3,1 | 28,2 % |
Σελήνιο (μg) | 36,7 | 66,7 % |
Χαλκός (mg) | 0,4 | 44,4 % |
Μαγγάνιο (mg) | 1,9 | 82,6 % |
Κάλιο (mg) | 570,2 | 12,1 % |
Χολίνη (mg) | 42,4 | 7,7 % |
Επιπρόσθετα Συστατικά3 | ||
Καροτενοειδή | ||
β-καροτένιο (μg) | 5682,2 | - |
α-καροτένιο (μg) | 0,0 | - |
β-κρυπτοξανθίνη (μg) | 0,0 | - |
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) | 10221,1 | - |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.