Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Χωριάτικη Σαλάτα

Χωριάτικη Σαλάτα

Χωριάτικη Σαλάτα

Συστατικά

Υλικά για 4 μερίδες

Για τη σαλάτα:

  • 4 μέτριες ντομάτες
  • 2 μέτρια αγγούρια
  • 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μέτριες πράσινες πιπεριές
  • 20 γρ. κάπαρη
  • 10 ελιές
  • 150 γρ. φέτα

Για το ντρέσινγκ:

  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ ξίδι
  • 1 κ.γ ρίγανη ξερή
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί την πιο αγαπημένη και παραδοσιακή ελληνική σαλάτα. Αποτελεί πρώτη επιλογή τόσο για εμάς όσο και για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, και όχι άδικα.

Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα πιάτο με υψηλή διατροφική αξία καθώς μπορεί να συνδυαστεί με μία φέτα πολύσπορο ψωμί και να αποτελέσει ένα χορταστικό, εύγευστο και κυρίως πλήρες γεύμα (περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες), δίνοντας της την πρώτη θέση στο τραπέζι μας.

Η χωριάτικη σαλάτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών λόγω του συνδυασμού διαφορετικών λαχανικών, καθώς και πρωτεΐνης λόγω της παρουσίας της φέτας. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, σεληνίου, ψευδαργύρου.

Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα της φέτας που θα καταναλώσουμε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αλάτι και λιπαρά, ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη. Εάν κάνετε δίαιτα, δώστε προσοχή και στην ποσότητα του ελαιόλαδου που θα προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
  2. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το αγγούρι. Το βάζουμε στο μπολ με την ντομάτα και αφήνουμε στην άκρη. Το αγγούρι μπορούμε να το αφήσουμε και με τη φλούδα.
  4. Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες και τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Προσθέτουμε την κάππαρη, τις ελιές, τη φέτα, το πιπέρι, τη ρίγανη, το ξίδι, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά 100 γρ1ανά μερίδα: 380 γρ1ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)80,9307,515,4 %
Λιπαρά (γρ)6,524,831,8 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,17,939,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)4,015,1-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)0,52,0-
Υδατάνθρακες (γρ)3,714,15,1 %
Φυτικές ίνες (γρ)1,03,913,9 %
Σάκχαρα (γρ)2,38,79,7 %
Πρωτεΐνη (γρ)2,18,216,4 %
Χοληστερόλη (mg)8,733,011,0 %
Νάτριο (mg)171,1650,328,3 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg)16,161,16,8 %
Βιταμίνη C (mg)13,852,558,3 %
Ασβέστιο (mg)58,4222,017,1 %
Σίδηρος (mg)0,31,26,7 %
Βιταμίνη K (μg)3,613,811,5 %
Θειαμίνη (mg)0,00,18,3 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,10,430,8 %
Νιασίνη (mg)0,20,74,4 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,10,317,6 %
Φυλλικό οξύ (μg)9,937,49,4 %
Βιταμίνη Β12 (μg)0,20,625,0 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,20,714,0 %
Φώσφορος (mg)51,7196,515,7 %
Μαγνήσιο (mg)9,134,78,3 %
Ψευδάργυρος (mg)0,41,412,7 %
Σελήνιο (μg)1,55,810,5 %
Χαλκός (mg)0,030,111,1 %
Μαγγάνιο (mg)0,050,28,7 %
Κάλιο (mg)85,0322,96,9 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg)41,3157,1-
α-καροτένιο (μg)5,420,4-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)5,822,1-
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)58,5222,3-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού