Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί την πιο αγαπημένη και παραδοσιακή ελληνική σαλάτα. Αποτελεί πρώτη επιλογή τόσο για εμάς όσο και για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, και όχι άδικα.
Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα πιάτο με υψηλή διατροφική αξία καθώς μπορεί να συνδυαστεί με μία φέτα πολύσπορο ψωμί και να αποτελέσει ένα χορταστικό, εύγευστο και κυρίως πλήρες γεύμα (περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες), δίνοντας της την πρώτη θέση στο τραπέζι μας.
Η χωριάτικη σαλάτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών λόγω του συνδυασμού διαφορετικών λαχανικών, καθώς και πρωτεΐνης λόγω της παρουσίας της φέτας. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, σεληνίου, ψευδαργύρου.
Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα της φέτας που θα καταναλώσουμε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αλάτι και λιπαρά, ειδικά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη. Εάν κάνετε δίαιτα, δώστε προσοχή και στην ποσότητα του ελαιόλαδου που θα προσθέσετε στη σαλάτα σας.
Χωριάτικη σαλάτα
Συστατικά
Για τη σαλάτα
- 4 ντομάτες μέτριες
- 2 αγγούρια μέτρια
- 1 κόκκινο κρεμμύδι ξερό, μέτριο
- 2 πράσινες πιπεριές μέτριες
- 20 γρ. κάπαρη
- 10 ελιές
- 150 γρ. φέτα
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε το αγγούρι. Το βάζουμε στο μπολ με την ντομάτα και αφήνουμε στην άκρη. Το αγγούρι μπορούμε να το αφήσουμε και με τη φλούδα.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες και τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, τις ελιές, τη φέτα, το πιπέρι, τη ρίγανη, το ξίδι, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.