Ένα ζουμερό σοκολατένιο γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Παραδοσιακά τα brownies παρασκευάζονται με αυγό και βούτυρο.
Εμείς προετοιμάσαμε μία συνταγή για εκείνους που θέλουν να τα αποφύγουν, όπως είναι οι χορτοφάγοι και οι vegans. Ωστόσο, η συνταγή αυτή απευθύνεται σε οποιοδήποτε θέλει να φτιάξει το λαχταριστό αυτό γλυκό χωρίς ταυτόχρονα να προσλάβει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.
Μία μερίδα του γλυκού θα μας δώσει 396 θερμίδες και ταυτόχρονα καθόλου χοληστερίνη. Επίσης, παρότι έχει αρκετά λιπαρά αυτά προέρχονται κατά βάση από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα «καλά» λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία της καρδίας.
Επίσης, η κατανάλωση του θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Ωστόσο, προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από τα άτομα με διαβήτη καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα λόγω της ζάχαρης. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να προσθέσετε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης.
Vegan brownies
Συστατικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 65 γρ. κακάο σκόνη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. γάλα βρώμης
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. καρύδια κομμένα
- 170 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- αλάτι λίγο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.
- Σε μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα βρώμης, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα και αναδεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ στο ταψάκι.
- Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού να σερβίρουμε.