Skip to main content
αναζήτηση

Ένα ζουμερό σοκολατένιο γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Παραδοσιακά τα brownies παρασκευάζονται με αυγό και βούτυρο.

Εμείς προετοιμάσαμε μία συνταγή για εκείνους που θέλουν να τα αποφύγουν, όπως είναι οι χορτοφάγοι και οι vegans. Ωστόσο, η συνταγή αυτή απευθύνεται σε οποιοδήποτε θέλει να φτιάξει το λαχταριστό αυτό γλυκό χωρίς ταυτόχρονα να προσλάβει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Μία μερίδα του γλυκού θα μας δώσει 396 θερμίδες και ταυτόχρονα καθόλου χοληστερίνη. Επίσης, παρότι έχει αρκετά λιπαρά αυτά προέρχονται κατά βάση από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα «καλά» λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία της καρδίας.

Επίσης, η κατανάλωση του θα μας εφοδιάσει με επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Ωστόσο, προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από τα άτομα με διαβήτη καθώς περιέχει αρκετά σάκχαρα λόγω της ζάχαρης. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να προσθέσετε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης.

Vegan brownies

Vegan brownies

Ένα ζουμερό σοκολατένιο γλυκό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Παραδοσιακά, τα brownies παρασκευάζονται με αυγό και βούτυρο, αλλά εμείς ετοιμάσαμε μια συνταγή χωρίς αυτά, ιδανική για χορτοφάγους και vegans, καθώς και για όσους θέλουν να αποφύγουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Ψήσιμο 35 λεπτά
Συνολο 40 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά
Είδος Κουζίνας Αμερικανική
Μερίδες 12
Θερμίδες 396,4 kcal

Συστατικά
  

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65 γρ. κακάο σκόνη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. γάλα βρώμης
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. καρύδια κομμένα
  • 170 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
  • αλάτι λίγο

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψί διαστάσεων 20x30 εκ.
  • Σε μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα βρώμης, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα και αναδεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ στο ταψάκι.
  • Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού να σερβίρουμε.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
396.4
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
23.1
g
30
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
3.2
g
16
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
12.1
g
48
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
6.1
g
24
%
Υδατάνθρακες
 
47.4
g
17
%
Φυτικές ίνες
 
4.4
g
16
%
Σάκχαρα
 
22.5
g
25
%
Πρωτεΐνη
 
5.2
g
10
%
Νάτριο
 
15.4
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο
 
70.7
mg
5
%
Βιταμίνη A
 
23.4
μg
3
%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.08
mg
7
%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.8
mg
5
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.2
mg
4
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
 
18.9
μg
5
%
Βιταμίνη B12
 
0.1
µg
4
%
Βιταμίνη C
 
0.2
mg
0
%
Βιταμίνη D
 
0.4
µg
2
%
Βιταμίνη E
 
0.9
mg
6
%
Βιταμίνη K
 
17.7
µg
15
%
Κάλιο
 
307.4
mg
7
%
Μαγγάνιο
 
0.8
mg
35
%
Μαγνήσιο
 
55.8
mg
13
%
Σελήνιο
 
9
µg
16
%
Σίδηρος
 
1.3
mg
7
%
Φώσφορος
 
125.7
mg
10
%
Χαλκός
 
0.4
μg
44
%
Χολίνη
 
8.6
mg
2
%
Ψευδάργυρος
 
0.9
mg
8
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
58.3
μg
α-καροτένιο
 
8.2
μg
β-κρυπτοξανθίνη
 
13.4
μg
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
 
28.1
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.