Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Συστατικά

Υλικά για 12 κομμάτια

Για το μείγμα:

  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες (200 γρ.)
  • 100 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ μαγειρική σόδα
  • ¾ της κούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
  • 40 γρ. χουρμάδες, αποξηραμένοι
  • 40 γρ. cranberries, αποξηραμένα
  • 40 γρ. σταφίδες, αποξηραμένες
  • 60 γρ. καρύδια

Για το σερβίρισμα:

  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η βασιλόπιτα έχει την τιμητική της αυτήν την περίοδο.

Ένα κομμάτι βασιλόπιτας μπορεί να αποδίδει από 300-500 θερμίδες, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων προέρχεται από τα λιπαρά και κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά, καθώς βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής είναι το βούτυρο και το αυγό.

Η υψηλή θερμιδική της αξία μπορεί να αποτρέψει μερικούς από την κατανάλωση της. Για αυτό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή έτσι ώστε απολαύσετε την αγαπημένη σας βασιλόπιτα χωρίς ενοχές.

Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα αποτελεί μία εναλλακτική εκδοχή της παραδοσιακής βασιλόπιτας καθώς δεν περιέχει ούτε βούτυρο ούτε αυγά.

Ένα κομμάτι θα σας αποδώσει μόλις 278 θερμίδες και θα καλύψει περίπου το 11,5 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σας σε φυτικές ίνες.

Επίσης, η αποφυγή της χρήσης του βουτύρου και των αυγών, το καθιστά μία κατάλληλη επιλογή και για άτομα με αυξημένη χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς περιέχει κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά ενώ περιέχει ελάχιστες ποσότητες χοληστερίνης. Επίσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ¼ της κούπας νερό, τα ζεσταίνουμε και μετά προσθέτουμε τα κομμένα αποξηραμένα φρούτα.
  3. Βράζουμε για 2-3 λεπτά.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
  6. Λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 22-24 cm.
  7. Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Προσθέτουμε σε ένα άλλο μπολ το ελαιόλαδο, το σιρόπι αγαύης, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  9. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τα στερεά υλικά του μπολ και τη μισή ποσότητα από τα μουλιασμένα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά.
  10. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μουλιασμένα αποξηραμένα φρούτα, αφού στραγγιστούν και τα καρύδια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 160o C.
  11. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα εντελώς.
  12. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 1 κομμάτιΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)277,913,9 %
Λιπαρά (γρ)14,618,7 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,211,0 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)8,2-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)3,5-
Υδατάνθρακες (γρ)35,112,8 %
Φυτικές ίνες (γρ)3,211,4 %
Σάκχαρα (γρ)20,522,8 %
Πρωτεΐνη (γρ)4,38,6 %
Χοληστερόλη (mg)2,20,7 %
Νάτριο (mg)9,60,4 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Σίδηρος (mg)1,16,1 %
Βιταμίνη E (mg)0,85,3 %
Βιταμίνη Κ (μg)8,57,1 %
Θειαμίνη (mg)0,18,3 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,17,7 %
Νιασίνη (mg)1,27,5 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,15,9 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,36,0 %
Φώσφορος (mg)104,48,4 %
Μαγνήσιο (mg)35,58,5 %
Ψευδάργυρος (mg)0,87,3 %
Σελήνιο (μg)4,37,8 %
Χαλκός (μg)0,222,2 %
Μαγγάνιο (mg)0,834,8 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή   
β-καροτένιο (μg) 18,2-
α-καροτένιο (μg)0,0-
β-κρυπτοξανθίνη (μg)5,7-
Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)47,1-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού