Συστατικά
Υλικά για 2 μερίδες
- 3 μέτρια πορτοκάλια
- 2 κ. γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης αν ακολουθείτε vegan διατροφή
- 1 κ. γλυκού φυστίκια Αιγίνης
- 1 κ. σούπας σταφίδες χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Το πορτοκάλι, ως ένα εποχιακό φρούτο του χειμώνα, μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με μέλι, κανέλα και φυστίκια και να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ ή ακόμα και γλυκό. Η συνταγή αυτή με τον απολαυστικό συνδυασμό του πορτοκαλιού και της κανέλας που δίνουν μοναδικά αρώματα είναι ιδανική και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, θειαμίνη και κάλιο. Μόλις μια μερίδα προσφέρει περίπου 180 θερμίδες και καλύπτει το 23% των φυτικών ινών που χρειάζεται ημερησίως ένα υγιής ενήλικας. Το πορτοκάλι σε συνδυασμό με την κανέλα και τα φυστίκια μας προσφέρουν επίσης «καλά» λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στύψτε το 1 από τα 3 πορτοκάλια και τοποθετήστε τον χυμό του σε ένα ποτήρι.
- Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού το μέλι και ανακατέψτε καλά.
- Βάλτε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι.
- Ξεφλουδίστε καλά τα πορτοκάλια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
- Τοποθετείστε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα πιάτο έτσι ώστε να καλύπτεται η μία φέτα πάνω στην άλλη.
- Τοποθετείστε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι πάνω από τις φέτες πορτοκαλιού.
- Ρίξτε από πάνω τα φυστίκια, τις σταφίδες και τέλος την κανέλα.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά 100 γρ1 | ανά μερίδα: 322 γρ1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | |||
Θερμίδες (kcal) | 54,9 | 176,9 | 8,8 % |
Λιπαρά (γρ) | 0,7 | 2,4 | 3,1 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 0,1 | 0,3 | 1,5 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 0,4 | 1,3 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 0,2 | 0,7 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 11,8 | 38,1 | 13,9 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 1,9 | 6,3 | 22,5 % |
Σάκχαρα (γρ) | 9,4 | 30,3 | 33,7 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 1,1 | 3,7 | 7,4 % |
Νάτριο (mg) | 4,2 | 13,5 | 0,6 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | |||
Βιταμίνη Α (μg RAE) | 1,5 | 5,0 | 0,6 % |
Βιταμίνη C (mg) | 47,2 | 151,9 | 168,8 % |
Ασβέστιο (mg) | 37,8 | 121,8 | 9,4 % |
Σίδηρος (mg) | 0,4 | 1,3 | 7,2 % |
Βιταμίνη Ε (mg) | 2,1 | 2,6 | 17,3 % |
Βιταμίνη Κ (μg) | 0,2 | 0,7 | 0,6 % |
Θειαμίνη (mg) | 0,1 | 0,4 | 33,3 % |
Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,0 | 0,1 | 7,7 % |
Νιασίνη (mg) | 0,3 | 1,1 | 6,9 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,1 | 0,2 | 11,8 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 4,8 | 15,5 | 3,9 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,0 | 0,2 | 4,0 % |
Φώσφορος (mg) | 31,2 | 100,4 | 8,0 % |
Μαγνήσιο (mg) | 14,6 | 47,0 | 11,2 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 0,2 | 0,6 | 5,5 % |
Σελήνιο (μg) | 0,2 | 0,6 | 1,1 % |
Χαλκός (mg) | 0,1 | 0,1 | 11,1 % |
Μαγγάνιο (mg) | 0,0 | 0,1 | 4,3 % |
Κάλιο (mg) | 223,4 | 719,3 | 15,3 % |
Χολίνη (mg) | 1,9 | 6,2 | 1,1 % |
Επιπρόσθετα Συστατικά3 | |||
Καροτενοειδή | |||
β-καροτένιο (μg) | 47,9 | 154,3 | - |
α-καροτένιο (μg) | 0,8 | 2,6 | - |
β-κρυπτοξανθίνη (μg) | 22,6 | 72,8 | - |
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg) | 33,4 | 107,6 | - |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή.