Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα

Παγωτό με μπανάνα και σοκολάτα

Συστατικά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 μπανάνες
  • 2 κ. σούπας κακάο σε σκόνη
  • ¼ κ. γλυκού κανέλα
  • 30 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 1/3 κούπας φιστίκια, κατά προτίμηση χωρίς αλάτι

 

Για το σερβίρισμα:

  • Φρέσκες φράουλες (προαιρετικά)

Λίγο λόγια για τη συνταγή

Το παγωτό αποτελεί ένα από τα αγαπημένα γλυκά της άνοιξης και του καλοκαιριού, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Η συνταγή αυτή είναι μια εύκολη και υγιεινή παραλλαγή του κλασσικού παγωτού, καθώς δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή ζάχαρη για την παρασκευή του.

Αποτελεί, επίσης, μια γευστική και θρεπτική επιλογή που μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε σημαντικά από τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες.

Η μπανάνα, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής, είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Λόγω της γλυκιάς της γεύσης, λειτουργεί ως φυσικό γλυκαντικό και προσδίδει στο παγωτό μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Ακόμη, η συνταγή περιέχει κακάο και φιστίκια, τα οποία αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και «καλών» λιπαρών, αντίστοιχα.

Το παγωτό αυτό προσφέρει περίπου 237 θερμίδες ανά μερίδα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β6 και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή υγεία

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετείτε σε ένα καλά κλεισμένο σκεύος. Προτιμήστε οι μπανάνες να είναι ώριμες, ούτως ώστε να δώσουν αρκετή γλυκύτητα στο παγωτό.
  2. Τοποθετείτε το σκεύος με τις μπανάνες στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες ή για όλο το βράδυ.
  3. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις παγωμένες μπανάνες στο μπλέντερ και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να αποκτήσει μια μαλακή υφή.
  4. Προσθέτετε το κακάο, την κανέλα και τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
  5. Προσθέτετε και τα φιστίκια και ανακατεύετε για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρετε αμέσως το παγωτό ή το τοποθετείτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να παγώσει. Προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες.

Διατροφική Ετικέτα

Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική αξίαανά 100 γρ1ανά μερίδα:
(145 γρ)1
ΣΗΠ από μερίδα2
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Θερμίδες (kcal)163,3236,711,8 %
Λιπαρά (γρ)7,510,914,0 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)2,84,120,5 %
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ)3,14,5-
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ)0,91,3-
Υδατάνθρακες (γρ)25,036,213,2 %
Φυτικές ίνες (γρ)5,78,329,6 %
Σάκχαρα (γρ)10,515,216,9 %
Πρωτεΐνη (γρ)4,66,613,2 %
Νάτριο (mg)3,75,30,2 %
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη Α (μg RAE)2,53,60,4 %
Βιταμίνη C (mg)7,110,311,4 %
Ασβέστιο (mg)20,930,32,3 %
Σίδηρος (mg)2,02,916,1 %
Βιταμίνη E (mg)0,50,74,7 %
Βιταμίνη Κ (μg)1,11,51,3 %
Θειαμίνη (mg)0,00,18,3 %
Ριβοφλαβίνη (mg)0,10,17,7 %
Νιασίνη (mg)1,82,616,3 %
Βιταμίνη Β6 (mg)0,30,529,4 %
Φυλλικό οξύ (μg)26,939,19,8 %
Παντοθενικό οξύ (mg)0,40,612,0 %
Φώσφορος (mg)107,4155,712,5 %
Μαγνήσιο (mg)80,5116,727,8 %
Ψευδάργυρος (mg)1,21,816,4 %
Σελήνιο (μg)2,74,07,3 %
Χαλκός (mg)0,50,777,8 %
Μαγγάνιο (mg)0,81,252,2 %
Κάλιο (mg)468,9679,914,5 %
Χολίνη (mg)16,023,14,2 %
Επιπρόσθετα Συστατικά3
Καροτενοειδή  
β-καροτένιο (μg) 21,230,8-
α-καροτένιο (μg)20,429,6-
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (μg)22,132,0-

1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).

2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η μερίδα από τη συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

3 Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού