Συστατικά
Υλικά για 4 μερίδες
- Γαρίδες φρέσκες (1,3 κιλό μη καθαρισμένες - 600 γρ. καθαρισμένες)
- 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 1 σφηνάκι ούζο ~ 40 ml
- Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Λίγο λόγια για τη συνταγή
Πανεύκολη συνταγή για τους λάτρεις των θαλασσινών. Οι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Παράλληλα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, νιασίνη, βιταμίνη Β12 και σελήνιο. Έχουν ενοχοποιηθεί για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ότι πιο σημαντικό είναι να εστιάσετε συνολικά στη διατροφή που ακολουθείτε (στο συνολικό διατροφικό μοτίβο, όπως η Μεσογειακή Διατροφή) και στα είδη των τροφίμων, παρά μεμονωμένα στη χοληστερίνη που περιέχουν. Οι γαρίδες και άλλα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής για υγιή καρδιά, όταν συνδυάζονται με άπαχες ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το πιάτο με πουρέ αβοκάντο ως συνοδευτικό.
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες.
- Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να ζεσταθεί και να αρωματιστεί το λάδι.
- Σοτάρουμε 1-2’ τις γαρίδες να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές.
- Ρίχνουμε το μπούκοβο.
- Σβήνουμε με το ούζο.
- Μαγειρεύουμε άλλα 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.
- Σερβίρουμε με λεμόνι.
Διατροφική Ετικέτα
Διατροφική αξία ανά μερίδα, με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2000kcal για ενήλικα.
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική αξία | ανά 100 γρ | ανά μερίδα: 150 γρ1 | ΣΗΠ από μερίδα2 |
Ενέργεια και Βασικά Συστατικά | |||
Θερμίδες (kcal) | 144,3 | 216,5 | 10,8 % |
Λιπαρά (γρ) | 8,7 | 13,1 | 16,8 % |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 1,3 | 2,0 | 10,0 % |
Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ) | 6,7 | 10,1 | - |
Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ) | 0,9 | 1,4 | - |
Υδατάνθρακες (γρ) | 1,0 | 1,5 | 0,5 % |
Φυτικές ίνες (γρ) | 0,0 | 0,0 | 0,0 % |
Σάκχαρα (γρ) | 0,1 | 0,0 | 0,0 % |
Πρωτεΐνη (γρ) | 11,7 | 17,5 | 35 % |
Χοληστερόλη (mg) | 107,5 | 161,3 | 53,8 % |
Νάτριο (mg) | 483,1 | 724,7 | 31,5 % |
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία | |||
Βιταμίνη Α (μg RAE) | 46,1 | 69,1 | 7,7 % |
Ασβέστιο (mg) | 46,9 | 70,3 | 5,4 % |
Βιταμίνη E (mg) | 1,1 | 1,7 | 11,3 % |
Νιασίνη (mg) | 1,5 | 2,3 | 14,4 % |
Βιταμίνη Β6 (mg) | 0,1 | 0,2 | 11,8 % |
Φυλλικό οξύ (μg) | 16,2 | 24,3 | 6,1 % |
Βιταμίνη Β12 (μg) | 0,9 | 1,4 | 58,3 % |
Παντοθενικό οξύ (mg) | 0,3 | 0,4 | 8,0 % |
Φώσφορος (mg) | 208,9 | 313,4 | 25,1 % |
Μαγνήσιο (mg) | 18,9 | 28,3 | 6,7 % |
Ψευδάργυρος (mg) | 0,8 | 1,2 | 10,9 % |
Σελήνιο (μg) | 25,3 | 38,0 | 69,1 % |
Χαλκός (mg) | 0,1 | 0,2 | 22,2 % |
Χολίνη (mg) | 46,0 | 69,0 | 12,5 % |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, το τρόφιμο θεωρείται πως είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.