Skip to main content
αναζήτηση

Οι τραγανές ψητές γλυκοπατάτες αποτελούν μια διαφορετική εκδοχή της τηγανιτής πατάτας σε υγιεινή μορφή.

Η γλυκοπατάτα καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι μια από τις πιο καλές επιλογές τροφίμου που μπορεί να συνοδεύσει τα γεύματά μας αλλά και να καταναλωθεί ως σνακ.

Έτσι με περίπου 104 θερμίδες ανά μερίδα έχουμε ένα θρεπτικό, χορταστικό, απλό και εύγεστο συνοδευτικό για κάθε γεύμα μας.

Η απίστευτα υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α αλλά καισε  βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας με την ενίσχυση της άμυνας και έτσι να αποφύγουμε εποχιακές ιώσεις.

Ωστόσο μια μερίδα από τις συγκεκριμένες ψητές πατάτες καταφέρνει να μας εφοδιάσει και με άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως τον χαλκό και την βιταμίνη Β5. Με την τελευταία να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, η γλυκοπατάτα αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε στην διατροφική της αξία, σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, μία ουσία που έχει την ικανότητα να μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας.

Μη διστάσετε να τις δοκιμάσετε παρέα με κάποια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ή κάποιο ντιπ γιαουρτιού εμπλουτισμένο με μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Τραγανές ψητές γλυκοπατάτες

Τραγανές ψητές γλυκοπατάτες

Οι τραγανές ψητές γλυκοπατάτες είναι μια υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική της τηγανιτής πατάτας, με περίπου 104 θερμίδες ανά μερίδα. Πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από εποχιακές ιώσεις. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β5 και χαλκό, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η γλυκοπατάτα είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, όπως το β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Ιδανικές για συνοδευτικό ή σνακ, συνδυάζονται υπέροχα με ντιπ γιαουρτιού ή σάλτσα ντομάτας.
Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά
Συνολο 1 ώρα 15 λεπτά
Είδος Γεύματος Ορεκτικά, Finger Food
Μερίδες 4
Θερμίδες 104,2 kcal

Συστατικά
  

  • 2 τεμάχια γλυκοπατάτες μεγάλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προαιρετικά μουλιάζουμε τις γλυκοπατάτες σε κρύο νερό για 30 λεπτά για να γίνουν πιο τραγανές.
    2 τεμάχια γλυκοπατάτες μεγάλες
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές, ομοιόμορφες λωρίδες για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο.
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι σε μικρό μπολ.
    1 κ.γ. κορν φλάουρ, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών στις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Απλώνουμε τις γλυκοπατάτες στο ταψί σε μονή στρώση, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, γυρίζοντας τες στη μέση του χρόνου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές στις άκρες.
  • Σερβίρονται ζεστές ως συνοδευτικό ή σνακ.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
104.2
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
7
g
9
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1
g
5
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
5.8
g
23
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.6
g
2
%
Υδατάνθρακες
 
10.1
g
4
%
Φυτικές ίνες
 
1.3
g
5
%
Σάκχαρα
 
2.8
g
3
%
Πρωτεΐνη
 
0.7
g
1
%
Νάτριο
 
14.1
mg
1
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη A
 
393
μg
44
%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)
 
0.3
mg
6
%
Βιταμίνη C
 
6.4
mg
7
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
β-καροτένιο
 
4722
μg
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Κλείστε Ραντεβού