Τα τραγανά μελομακάρονα μπουκίτσες είναι το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων, με πλούσια γεύση και αρώματα που θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σου!
Το μικρό τους μέγεθος βοηθάει να ελέγξεις την ποσότητα, ενώ παράλληλα να απολαύσεις την παραδοσιακή νοστιμιά, χωρίς ενοχές!
Με μόλις 114 θερμίδες ανά μπουκίτσα, είναι η τέλεια επιλογή για τις ημέρες των γιορτών, χωρίς να στερηθείς τις γεύσεις που αγαπάς.
Απόλαυσέ τα με μέτρο και κάνε τις γιορτές ακόμα πιο ξεχωριστές!
Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές ώστε τα μελομακάρονα σου να γίνουν ακόμα πιο απολαυστικά και γεμάτα γεύση:
Tip 1: Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο, για να απορροφηθεί σωστά χωρίς να μαλακώσουν υπερβολικά.
Tip 2: Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Αν η ζύμη είναι πιο υγρή από ό,τι αναμένεται, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά. Αυτό δίνει χρόνο στο αλεύρι και το σιμιγδάλι να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία.
Tip 3: Η σωστή υφή της ζύμης είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Αν δεις ότι η ζύμη σου βγαίνει λίγο υγρή λόγω των υγρών συστατικών, μπορείς να προσθέσεις σταδιακά λίγο αλεύρι επιπλέον (π.χ., 20-50 γρ.) μέχρι να πετύχεις τη σωστή υφή. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι μία μαλακή, ελαφρώς κολλώδη αλλά εύπλαστη ζύμη που δεν θρυμματίζεται εύκολα.
Tip 4: Μπορείς να τα γαρνίρεις με ψιλοκομμένα καρύδια για επιπλέον γεύση και τραγανότητα.
Τραγανά μελομακάρονα μπουκίτσες
Συστατικά
Για τα μελομακάρονα:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. αλεύρι ολικής
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ελαιόλαδο ελαφρώς ζεσταμένο
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 120 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. μέλι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 mL νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού.250 γρ. ζάχαρη, 300 mL νερό, 1 ξύλο κανέλας, Φλούδα από 1 πορτοκάλι
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.300 γρ. μέλι
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
- Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, ολικής), το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη μαγειρική σόδα.300 γρ. αλεύρι, 200 γρ. αλεύρι ολικής, 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.200 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. ηλιέλαιο, 80 γρ. ζάχαρη άχνη, 120 γρ. χυμός πορτοκαλιού, Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ενσωματώνουμε τα στεγνά υλικά στα υγρά και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Πλάθουμε μικρά κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μπουκιάς (3-4 εκ. διάμετρο, περίπου 50-55 τεμάχια).
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
- Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε καυτά στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σιροπιαστά τα θέλουμε.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να στραγγίξουν σε σχάρα.