Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική βάση για πολλές συνταγές, όπως σούπες, ριζότο, σπιτικές σάλτσες και μαγειρευτά πιάτα.
Είναι ένας υγιεινός, φυσικός και οικονομικός τρόπος να ενισχύσεις τη γεύση των πιάτων σου, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά που συχνά περιέχουν οι έτοιμοι ζωμοί του εμπορίου.
Επίσης, για άτομα που χρειάζεται να περιορίσουν την πρόσληψη του αλατιού, όπως είναι άτομα με υπέρταση ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σπιτικός ζωμός λαχανικών είναι μία εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Μπορεί να προετοιμαστεί με λίγο ή και καθόλου αλάτι, επιτρέποντας την απόλυτη προσαρμογή στις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Τέλος, τα λαχανικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στον σπιτικό ζωμό προσφέρουν φυσική γεύση και άρωμα, καθιστώντας τον νόστιμο χωρίς την ανάγκη προσθήκης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού.
Μία μερίδα από την συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει μόλις περίπου 32 θερμίδες. Μας εφοδιάζει με μικρές ποσότητες βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Α και η αντιοξειδωτική βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή υγεία του δέρματος.
Μπορείς να πειραματιστείς προσθέτοντας διάφορα συστατικά που θα δώσουν επιπλέον γεύση όπως είναι τα διάφορα λαχανικά της αρεσκείας σου (π.χ. μανιτάρια ή φινόκιο) ή τα διάφορα μυρωδικά (π.χ. θυμάρι ή δεντρολίβανο). Με αυτόν τον τρόπο, ο ζωμός σου θα αποκτήσει ακόμα πιο ενδιαφέρον και μοναδική γεύση, ενώ παράλληλα παραμένει υγιεινός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.
Σπιτικός ζωμός λαχανικών
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 2 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια (150 γρ.)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο (150 γρ.)
- 3 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένα (100 γρ.)
- 1 μέτριο κολοκυθάκι ψιλοκομμένο (150 γρ.)
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ματσάκι μαϊντανό ή θυμάρι ή δεντρολίβανο ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
- 1/4 κ.γ. πιπέρι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
- 1,5 λίτρο νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προσθέτουμετα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα αρώματά τους.2 μέτρια καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 3 κλωναράκια σέλινο, 3 σκελίδες σκόρδο
- Προσθέτουμε το κολοκυθάκι, τα φύλλα δάφνης, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.1 μέτριο κολοκυθάκι, 2 φύλλα δάφνης, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι
- Προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.1,5 λίτρο νερό
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-45 λεπτά, ξαφρίζοντας, όσο ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σουρώνουμε το ζωμό χρησιμοποιώντας ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι.
Διατροφικός Πίνακας