Skip to main content
αναζήτηση

Με λίγα και απλά υλικά έχεις τα πιο νόστιμα και τραγανά τσιπς, φτιαγμένα από τα χεράκια σου.

Αυτά τα σπιτικά τσιπς έχουν λίγες θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία. Μία μερίδα -αντιστοιχεί σε περίπου 8 τσιπς – αποδίδει μόλις 150 θερμίδες.

Τα τσιπς αυτά είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα έτοιμα τσιπς του εμπορίου, τα οποία συνήθως περιέχουν «κακά» λιπαρά, πρόσθετα και αλάτι.

Μπορείς να τα συνοδεύσεις με χούμους, ταχίνι ή ντιπ γιαουρτιού με διάφορα μυρωδικά για να απολαύσεις ένα άκρως υγιεινό και χορταστικό σνακ, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Επίσης, μπορείς να προσαρμόσεις την συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, προσθέτοντας ή αντικαθιστώντας τα μπαχαρικά και τα αρωματικά.

Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό για μια πιο μεσογειακή γεύση, ή να προσθέσεις κάρυ για πιο έντονα αρώματα. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες παραλλαγές με λιγότερο ή καθόλου αλάτι, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες.

Η συνταγή είναι αρκετά ευέλικτη και σου επιτρέπει να πειραματιστείς με τα υλικά ώστε να δημιουργήσεις τα τέλεια τσιπς για εσένα!

Σπιτικά τσιπς από αραβική πίτα

Σπιτικά τσιπς από αραβική πίτα

Τα σπιτικά τσιπς από αραβική πίτα είναι η τέλεια και υγιεινή εναλλακτική για τα έτοιμα τσιπς του εμπορίου. Με λίγα και απλά υλικά, μπορείς να φτιάξεις τραγανάκαι νόστιμα τσιπς που αποδίδουν μόλις 150 θερμίδες ανά μερίδα (8 τσιπς). Είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία, χωρίς «κακά» λιπαρά, πρόσθετα και αλάτι. Συνόδευσε τα με χούμους, ταχίνι ή ντιπ γιαουρτιού για ένα υγιεινό σνακ, και προσάρμοσε την συνταγή με τα αγαπημένα σου μπαχαρικά για να δημιουργήσεις την τέλεια γεύση για εσένα.
Προετοιμασία 5 λεπτά
Ψήσιμο 20 λεπτά
Συνολο 25 λεπτά
Είδος Γεύματος Σνακ, Finger Food
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 4
Θερμίδες 150,7 kcal

Εξοπλισμός

Συστατικά
  

  • 2 μεσαίες αραβικές πίτες ολικής αλέσεως
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμετο φούρνο στους 200οC.
  • Κόβουμε κάθε αραβική πίτα σε 16 τριγωνάκια. 
    2 μεσαίες αραβικές πίτες
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύομε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κύμινο και το αλάτι.
    2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1/2 κ.γ. σκόρδο, 1/2 κ.γ. κύμινο, αλάτι
  • Αλείφουμε τα κομμάτια πίτας με το μείγμα ελαιόλαδου χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, έτσι ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια πίτας σε ένα ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να μην επικαλύπτονται μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
150.7
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
8.1
g
10
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.1
g
6
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
5.6
g
22
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.8
g
3
%
Υδατάνθρακες
 
17.8
g
6
%
Φυτικές ίνες
 
0.9
g
3
%
Σάκχαρα
 
1.9
g
2
%
Πρωτεΐνη
 
3.1
g
6
%
Νάτριο
 
168.9
mg
7
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Μαγγάνιο
 
0.6
mg
26
%
Σελήνιο
 
14.1
µg
26
%
Χαλκός
 
0.1
μg
11
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Κλείστε Ραντεβού