Αυτή είναι η ΜΟΝΗ συνταγή για κράκερς που χρειάζεστε καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά και ζάχαρη.
Επίσης, τα κράκερς αυτά είναι κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν μία κετογονική διατροφή καθώς δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, απαραίτητα για την καλή υγεία.
Οι σπόροι όπως και οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής καθώς μας εφοδιάζουν με σημαντικές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), γνωστά και ως «καλά» λιπαρά.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 130 θερμίδες και μας παρέχει μόλις 4,1 γρ. υδατανθράκων εκ των οποίων τα 3,4 γρ. είναι φυτικές ίνες, καλύπτοντας περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας.
Επίσης, μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως είναι ο χαλκός, το σελήνιο και το μαγγάνιο.
Μερικά τιπς για την συγκεκριμένη συνταγή για να απογειώσετε τη γεύση τους είναι ότι αντί για αλάτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αρωματισμένο αλάτι, όπως αλάτι σκόρδου, αλάτι σέλινου και πολλά άλλα. Επίσης, αν δεν θέλετε να κρατήσετε τα κράκερς απλά, αλέστε μερικά μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο ή μάραθο και ανακατέψτε τα μαζί με τους σπόρους ακριβώς πριν τα ψήσετε.
Seed crackers
Συστατικά
- 150 γρ. λιναρόσπορος
- 250 γρ. νερό βραστό
- 290 γρ. ανάμεικτους ωμούς σπόρους όπως κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, κάνναβη κ.λπ.
- 55 γρ. ελαιόλαδο παρθένο ή λάδι αβοκάντο, καθώς και λίγο ακόμη για το άλειμμα
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μία λαμαρίνα φούρνου στο κέντρο του φούρνου και ζεσταίνουμε το φούρνο στους 205°C.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέτουμε τους σπόρους λιναριού, το βραστό νερό, μια μεγάλη πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για ένα λεπτό περίπου, μέχρι το μείγμα του λιναρόσπορου να γίνει από υγρή σύσταση σε πηκτή και κολλώδης υφή σαν ασπράδι αυγού.
- Προσθέτουμε τους υπόλοιπους ανάμεικτους σπόρους στο μείγμα και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
- Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε αποξηραμένα μυρωδικά για πρόσθετη γεύση.
- Αλείφουμε ελαφρά τη λαμαρίνα με λίγο λάδι και στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας.
- Στο ταψί, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή με τα χέρια μας, απλώνουμε το λάδι σε όλη την επιφάνεια.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και μια σπάτουλα το «ανοίγουμε» σε ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι πάνω από το μείγμα και πασπαλίζουμε με αλάτι, εάν το θέλουμε.
- Ψήνουμε για 25 με 28 λεπτά, μέχρι οι σπόροι να αρχίσουν να φαίνονται χρυσαφί. Φροντίζουμε να κοιτάμε τον φούρνο και να ελέγχουμε τα κράκερ κάθε τόσο.
- Μετα τα 25 λεπτά, ανοίγουμε τον φούρνο, περιστρέφουμε το ταψί, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12 με 15 λεπτά, μέχρι τα κράκερ να φαίνονται χρυσοκάστανα.
- Μεταφέρουμε τα κράκερ σε μια σχάρα, μαζί με τη λαδόκολλα.
- Και αφού κρυώσουν τα σπάμε σε κομμάτια.
Βίντεο
@foodforhealth.gr 🤤 Απίθανα σπιτικά κράκερ, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά! Πάμε να τα φτιάξουμε! Υλικά για 16 μερίδες: - 150 γρ. λιναρόσπορος - 250 γρ. βραστό νερό - 290 γρ. ανάμεικτους ωμούς σπόρους, όπως κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, κάνναβη κ.λπ. - 55 γρ. ή 4 κ. της σούπας παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, καθώς και λίγο ακόμη για το άλειμμα - Αλάτι - Πιπέρι #συνταγη #υγιεινησυνταγη #renatamicha #foodforhealth #διατροφολογος #διαιτολογος #διαιτολογος_διατροφολογος #διατροφη #υγιεινηδιατροφη
♬ πρωτότυπος ήχος - Δρ. Ρενάτα Μίχα