Τα ρολά αγγουριού αποτελούν μια δροσερή εναλλακτική συνταγή με πολύ χρώμα, ιδανική για τα παιδιά μας.
‘Ένα εύκολο, γρήγορο, απολαυστικό και υγιεινό σνακ ακόμα και για τη δουλειά ή το σχολείο, καθώς και για όλες τις ώρες της ημέρας.
Είναι ένα πλούσιο και γευστικό σνακ που μπορεί να συνοδεύσει τα ενδιάμεσα γεύματά μας, αφού μπορεί να μας χορτάσει μόνο με μόλις 49 θερμίδες ανά τεμάχιο!
Αποτελεί εξαιρετική ιδέα για τα παιδιά μας που ίσως δυσκολεύονται με την κατανάλωση λαχανικών, αφού με τη βοήθεια των μπαχαρικών, των μυρωδικών αλλά και την όψη ενός ρολού κερδίζουμε το ενδιαφέρον τους.
Παράλληλα είναι μια σημαντική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βασικά θρεπτικά συστατικά για την λειτουργία του εγκεφάλου, την βελτίωση τιμών χοληστερόλης και την διαχείριση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Επιπλέον μας προσφέρουν σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, ενώσεων με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Ειδικότερα, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης τα καροτενοειδή έχει ερευνηθεί η συμβολή τους στην πρόληψη εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, που προκαλούνται λόγω του οξειδωτικού στρες.
Τέλος αυτές οι προστατευτικές λειτουργίες των καροτενοειδών γίνονται ακόμα πιο ισχυρές εξαιτίας της περιεκτικότητας των ρολών σε σημαντικές ποσότητες μαγγανίου και χαλκού.
Ρολά αγγουριού
Συστατικά
- 2 τεμάχια αγγούρια μεγάλα
- 120 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 1/4 κούπα άνιθο ή μαϊντανό ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 κ.γ. αλάτι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
- 1/4 κ.γ. πιπέρι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Πλένουμε τα αγγούρια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές, μακριές λωρίδες με μαντολίνο ή αποφλοιωτή.2 τεμάχια αγγούρια μεγάλα
- Στεγνώνουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.120 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 κούπα άνιθο ή μαϊντανό ή δεντρολίβανο, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι
- Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας αγγουριού.
- Τυλίγουμε απαλά σε ρολό και στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα, αν χρειάζεται.
- Διακοσμούμε (αν επιθυμούμε) με ντοματίνια, φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.
- Σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.