Παραδοσιακή συνταγή για σαλάτα με λάχανο, γνωστή σε όλους και ως πολίτικη. Προσεγμένη σε λιπαρά άλλα με όλη τη γεύση και τη νοστιμιά της κλασσικής συνταγής.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει μόλις 230 θερμίδες και αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας μας σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καλύπτοντας σχεδόν το 70 % των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές τις πολύτιμες για την καλή υγεία μας βιταμίνες.
Επιπλέον, η σαλάτα αυτή θα μας εφοδιάσει με μία εξαιρετική ποσότητα καροτενοειδών, όπως είναι το β-καροτένιο και το α-καροτένιο.
Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ενώσεις που προσδίδουν το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα στα διάφορα φρούτα και λαχανικά και έχουν συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία μας χάρη στην ικανότητα τους να μετατρέπονται ενδογενώς σε βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας.
Πολίτικη σαλάτα
Συστατικά
Για την σαλάτα
- 500 γρ. λάχανο τριμμένο
- 5 καρότα μεγάλα τριμμένα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες κομμένες σε ζουλιέν, μπαστουνάκια λεπτά
- 8 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα τους και τα κοτσάνια τους
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Χυμό από 1 λεμόνι μεγάλο
- αλάτι θαλασσινό
Για το ντρέσινγκ
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ¼ κούπα ξύδι λευκό ή βαλσάμικο χωρίς ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την σαλάτα
- Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
- Ζουλάμε με τα χέρια τα λαχανικά και τους κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά για να απορροφήσουν το αλάτι και το λεμόνι.
- Αφήνουμε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Για το ντρέσινγκ
- Εντωμεταξύ όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα.
- Αφού μαραθούν τα λαχανικά, τα στραγγίζουμε με τα χέρια και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα.
- Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ για την πολίτικη σαλάτα.
- Ανακατεύουμε και ψύχουμε τη σαλάτα για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Η σαλάτα όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Την επόμενη ημέρα δηλαδή είναι στην ιδανική κατάσταση και έχει ακόμη πιο έντονη γεύση.