Αυτό το πολύχρωμο πιλάφι κινόα μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά ψάρι ή κοτόπουλο. Μπορείτε να κάνετε και μια νόστιμη σαλάτα κινόα (quinoa) προσθέτοντας ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά και βάζοντας χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.
Το πιλάφι αυτό είναι ένας ακόμη εύκολος και νόστιμος τρόπος να εντάξετε τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, στη διατροφή σας.
Η κινόα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Σε συνδυασμό με τα λαχανικά και το λεμόνι, το πιλάφι αυτό προσφέρει μόλις 240 θερμίδες ανά μερίδα και παράλληλα καλύπτει περίπου το 14% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε φυτικές ίνες.
Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, μαγγανίου καθώς και χαλκού, ο οποίος είναι σημαντικός για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πιλάφι κινόα με λεμόνι και μυρωδικά
Συστατικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2/3 κούπας καρότο τριμμένο
- 2/3 κούπας κινόα την πλένετε και την στραγγίζετε
- 4/3 κούπας ζωμό λαχανικών 1 και 1/3, ιδανικά φρέσκο χωρίς αλάτι, αλλιώς έτοιμο με μειωμένο νάτριο
- 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, ή άνηθο
- 2 κ.σ. ξύσμα φρέσκου λεμονιού
- 1/4 κ.γ. αλάτι και πιπέρι, εάν επιθυμείτε
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει, 2 έως 3 λεπτά.
- Προσθέστε την κινόα (αφού την έχετε ξεπλύνει και στραγγίσει). Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματίσει, 1 έως 2 λεπτά.
- Προσθέστε το ζωμό λαχανικών. Φέρτε σε βράση.
- Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία, καλύψτε και σιγοβράστε έως ότου η κινόα είναι μαλακή και το μεγαλύτερο μέρος του νερού έχει απορροφηθεί, για περίπου 12 έως 15 λεπτά.
- Βγάλτε το από τη φωτιά. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (ή άνηθο), το ξύσμα φρέσκου λεμονιού και λίγο αλάτι/ πιπέρι. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι.