Μία νηστίσιμη πατατοσαλάτα, με χταπόδι που μπορεί να αποτελέσει μία καλή διατροφική επιλογή για τα σαρακοστιανά τραπέζια, και όχι μόνο.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 570 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής “ποιότητας” και μία καλή πηγή των “καλών” ω-3 λιπαρών.
Επίσης, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6 ενώ μας εφοδιάζει με σημαντικές ποσότητες από τη βιταμίνη Β12, βιταμίνη απαραίτητη για την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή νευρική λειτουργία. Μάλιστα το συγκεκριμένο πιάτο υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Β12, λόγω του χταποδιού.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες σιδήρου, καλύπτοντας το σύνολο των ημερήσιων αναγκών μας.
Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή θα μας εφοδιάσει με διάφορα ιχνοστοιχεία, με κυριότερο το σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο βασικό για την υγεία, που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζει αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Συνεπώς, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή εάν πάσχετε από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Συστατικά
- 1 χταπόδι (1,5 κιλό περίπου)
- 2 καρότα μεγάλα κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 700 γρ. γλυκοπατάτες
- 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό ρίχνουμε 60 mL ξύδι και περιμένουμε να πάρει μια βράση πριν προσθέσουμε το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει για 1 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
- Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και το ξεπλένουμε με κρύο νερό πριν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
- Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τις γλυκοπατάτες και τα καρότα για περίπου 30-45 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Τοποθετούμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα τις γλυκοπατάτες, το καρότο και το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις ελιές.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.