Το λάχανο κοκκινιστό με καπνιστή πάπρικα και λεμόνι είναι ένα πεντανόστιμο, εύκολο και γεμάτο γεύση πιάτο, ιδανικό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα!
Μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κυρίως πιάτο για εσένα που επιθυμείς ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα, συνδυάζοντας το με ένα τυρί της αρεσκείας σου και παξιμάδια ολικής άλεσης είτε ως συνοδευτικό σε πιάτα με βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 165 θερμίδες και θα μας εφοδιάσει με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας.
Παράλληλα, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως είναι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ.
Στο συγκεκριμένο πιάτο συναντάμε και σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, ενώσεων με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης τα καροτενοειδή έχει υποτεθεί ότι μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές παθήσεις κ.α., που προκαλούνται λόγω του οξειδωτικού στρες.
Προσοχή ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής.
Λάχανο κοκκινιστό με καπνιστή πάπρικα και λεμόνι
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 1 μέτριο λάχανο χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτες πολτοποιημένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
- 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
- 1/4 κ.γ. πιπέρι προσαρμόζουμε ανάλογα με τη γεύση
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ζεσταίνουμετο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.2 σκελίδες σκόρδο
- Προσθέτουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά. Σοτάρουμεγια 5-7 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.1 μέτριο λάχανο
- Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε, αφήνοντας τα αρώματα να αναδειχθούν.2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, μέχρι το λάχανο να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.400 γρ. ντομάτες
- Στύβουμε το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.Χυμός από 1 λεμόνι, 1/4 κ.γ. αλάτι , 1/4 κ.γ. πιπέρι
- Σερβίρουμε ζεστό με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω για επιπλέον γεύση.