Skip to main content
αναζήτηση

Το κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις και θρεπτική αξία. Είναι μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κάθε περίσταση παρόλο που ένα μόνο κομμάτι έχει 152 θερμίδες!

Ο συνδυασμός του κακάο με σταφίδες και μύρτιλα δημιουργεί μια γευστική εμπειρία που παντρεύει την πλούσια, πικρή γεύση του κακάο με τη γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση των φρούτων. Οι σταφίδες προσφέρουν γλυκύτητα και μαλακή υφή, συνολική γεύση.

Ένα κομμάτι κέικ μπορεί να προσφέρει σχεδόν το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώσεων που είναι υπεύθυνες για την μείωση κινδύνου νόσησης αφού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ας δούμε όμως και το πλήθος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει.

Οι βιταμίνες Β1, Β3 και Β6 ευθύνονται για την καλή υγεία της καρδιάς μας, την καλή νευρολογική λειτουργία αλλά και για ένα λαμπερό δέρμα.

Ακόμη ο σίδηρος και ο φώσφορος είναι από τα πιο γνωστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μπορούμε να λάβουμε μέσω της διατροφής με κύριο στόχο, τον οξειδωτικό μεταβολισμό για παραγωγή ενέργειας καθώς και την μεταφορά οξυγόνου εντός του οργανισμού μας.

Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε και να το προσφέρετε σε φίλους αλλά και να πειραματιστείτε και με άλλα φρούτα όπως τα βατόμουρα που ταιριάζουν εξίσου!

Κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα

Κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα

Το κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα είναι μια νόστιμη και θρεπτική συνταγή που συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις, ενώ προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Η γεύση του κακάου παντρεύεται με την γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση των φρούτων, δημιουργώντας μια υπέροχη γευστική εμπειρία. Οι σταφίδες προσφέρουν γλυκύτητα και μαλακή υφή, ενώ το κέικ παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση φλεγμονών. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β3 και Β6 που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή και νευρολογική υγεία, καθώς και σίδηρο και φώσφορο για ενέργεια και μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού. Ιδανικό για κάθε περίσταση, μπορεί να δοκιμαστεί και με άλλαφρούτα, όπως βατόμουρα.
Προετοιμασία 35 λεπτά
Ψήσιμο 30 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά, Σνακ
Είδος Κουζίνας Ελληνική - Μεσογειακή
Μερίδες 8
Θερμίδες 152,6 kcal

Συστατικά
  

  • 2 τεμάχια αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%
  • 80 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπα μύρτιλα
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 30 γρ. σκόνη κακάο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι προαιρετικά

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε μια φόρμα κέικ (20x20 εκ.) με λίγο λάδι (ή χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
    2 τεμάχια αυγά, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, το μέλι και το αλάτι.
    80 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 3 κ.σ. μέλι, 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 30 γρ. σκόνη κακάο, 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιογενής ζύμη.
  • Προσθέτουμε τα μύρτιλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά.
    1/4 κούπα μύρτιλα, 2 κ.σ. σταφίδες
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του κέικ.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.

Διατροφικός Πίνακας

Ενέργεια και Βασικά Συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα*
Θερμίδες
152.6
% ΣΗΠ**
Λιπαρά
 
6.9
g
9
%
Κορεσμένα λιπαρά
 
1.3
g
7
%
Μονοακόρεστα λιπαρά
 
5.1
g
20
%
Πολυακόρεστα λιπαρά
 
0.3
g
1
%
Υδατάνθρακες
 
19.1
g
7
%
Φυτικές ίνες
 
1.4
g
5
%
Σάκχαρα
 
5.3
g
6
%
Πρωτεΐνη
 
5
g
10
%
Νάτριο
 
43.4
mg
2
%
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)
 
0.1
mg
8
%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)
 
0.9
mg
6
%
Βιταμίνη B6
 
0.1
mg
6
%
Σίδηρος
 
1
mg
6
%
Φώσφορος
 
100.1
mg
8
%
Επιπρόσθετα Συστατικά***
Καροτενοειδή
* Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
** Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα της συνταγής στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. Γενικότερα εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μικρότερο ή και ίσο με 5%, η συνταγή θεωρείται πως είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Αντίστοιχα, εάν το % ΣΗΠ για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είναι μεγαλύτερο ή και ίσο με 20%, η συνταγή θεωρείται πως είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.
*** Συστατικά που παρουσιάζονται επιπροσθέτως των βασικών θρεπτικών συστατικών ως ειδικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Κλείστε Ραντεβού