Το κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα συνδυάζει αγαπημένες γεύσεις και θρεπτική αξία. Είναι μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κάθε περίσταση παρόλο που ένα μόνο κομμάτι έχει 152 θερμίδες!
Ο συνδυασμός του κακάο με σταφίδες και μύρτιλα δημιουργεί μια γευστική εμπειρία που παντρεύει την πλούσια, πικρή γεύση του κακάο με τη γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση των φρούτων. Οι σταφίδες προσφέρουν γλυκύτητα και μαλακή υφή, συνολική γεύση.
Ένα κομμάτι κέικ μπορεί να προσφέρει σχεδόν το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώσεων που είναι υπεύθυνες για την μείωση κινδύνου νόσησης αφού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ας δούμε όμως και το πλήθος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει.
Οι βιταμίνες Β1, Β3 και Β6 ευθύνονται για την καλή υγεία της καρδιάς μας, την καλή νευρολογική λειτουργία αλλά και για ένα λαμπερό δέρμα.
Ακόμη ο σίδηρος και ο φώσφορος είναι από τα πιο γνωστά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μπορούμε να λάβουμε μέσω της διατροφής με κύριο στόχο, τον οξειδωτικό μεταβολισμό για παραγωγή ενέργειας καθώς και την μεταφορά οξυγόνου εντός του οργανισμού μας.
Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε και να το προσφέρετε σε φίλους αλλά και να πειραματιστείτε και με άλλα φρούτα όπως τα βατόμουρα που ταιριάζουν εξίσου!
Κέικ με κακάο, σταφίδες και μύρτιλα
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 2 τεμάχια αυγά
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%
- 80 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 3 κ.σ. μέλι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κούπα μύρτιλα
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 30 γρ. σκόνη κακάο
- 1/4 κ.γ. αλάτι προαιρετικά
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε μια φόρμα κέικ (20x20 εκ.) με λίγο λάδι (ή χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί).
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.2 τεμάχια αυγά, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
- Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, το μέλι και το αλάτι.80 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 3 κ.σ. μέλι, 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 30 γρ. σκόνη κακάο, 1/4 κ.γ. αλάτι
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιογενής ζύμη.
- Προσθέτουμε τα μύρτιλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά.1/4 κούπα μύρτιλα, 2 κ.σ. σταφίδες
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα τοποθετήσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.