Παραδοσιακή και κλασσική φασολάδα, που χυλώνει εξαιρετικά και δεν χρειάζεται μούλιασμα.
Τα φασόλια είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας καθώς συνδυάζουν φυσικά διάφορα μάκρο- και μίκρο-θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία.
Μία μερίδα από τη φασολάδα αποδίδει 507 θερμίδες και παράλληλα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών, καθώς μια μερίδα θα καλύψει το 42,5% και το 31% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αντίστοιχα.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική διατροφική επιλογή, καθώς η κατανάλωση μίας μερίδας θα μας εξασφαλίσει περίπου το 22% και το 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μας σε σίδηρο και φολικό οξύ, αντίστοιχα.
Τέλος, η φασολάδα θα μας εφοδιάζει με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγγάνιο καθώς και με σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Βέβαια, προσοχή ίσως χρειαστεί να δοθεί από τα άτομα με ευερέθιστο έντερο καθώς η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να επιδεινώσει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι το κοιλιακό φούσκωμα και η παραγωγή αερίων.
Φασολάδα
Συστατικά
- 500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια ξερά
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο, μόνο το λευκό μέρος
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- σέλινο λίγο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μπούκοβο προαιρετικά
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε τα φασόλια, όπως κάνουμε με τα υπόλοιπα όσπρια. Το μόνο που κάνουμε είναι να τα βάλουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Για να γίνει σωστή η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά, και τρίβουμε τη ντομάτα.
- Βάζουμε 60 γρ. από το ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το πράσο και το σέλερι.
- Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν και τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε. Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει γεύση, νοστιμιά και χρώμα στο φαγητό.
- Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια, συμπληρώνουμε με περίπου 2,5 λίτρα βραστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει, να μαλακώσουν τα φασόλια και να γίνει η σούπα της φασολάδας κρεμώδης. Να θυμάστε ότι ο χρόνος βρασμού εξαρτάται πάντα από το φασόλι.
- Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού. Οπότε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.
- Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
- Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο και σερβίρουμε.