Αν ψάχνετε για υγιεινά ρολά κανέλας που δεν υστερούν σε γεύση ή υφή από τα κανονικά, είστε στο σωστό μέρος!
Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για υγιεινά, αφράτα και γευστικά ρολά κανέλας.
Μία μερίδα από τη συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει περίπου 180 θερμίδες.

Cinnamon Rolls
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 160 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι, υψηλό σε πρωτεΐνη/γλουτένη + επιπλέον 10 γραμμάρια για ζύμωμα)
- 100 γρ. αλεύρι ντίνκελ
- 40 γρ. πρωτεΐνη με γεύση βανίλια σε σκόνη
- ½ κ.γ. κ. του γλυκού ζάχαρη
- 2 κ.γ. μαγιά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- 30 γρ. μέλι
- 100 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 100 ml γάλα πλήρες
- 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο για να λαδώσουμε το μπολ που θα φουσκώσει το ζυμάρι
Για τη γέμιση
- 25 γρ. βούτυρο αν βρείτε ελαφρύ τότε μπορείτε και αυτό
- 30 γρ. xμέλι
- 40 γρ. μελάσα
- 3 κ.σ. κανέλα 25 γρ.
Για το γλάσο (προαιρετικό)
- 50 γρ. τυρί κρέμα
- ½ κ.γ. γάλα
- 30 γρ. μέλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ, φροντίζοντας όμως το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά καθώς τη «σκοτώνει».
- Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, με προσοχή ώστε να μην καεί η μαγιά. Το γάλα πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να αντέχουμε να έχουμε βουτηγμένο το δάχτυλο μας για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε στα στεγνά υλικά τα 100 mL γάλακτος και μετά σταδιακά προσθέστε 15 mL τη φορά μέχρι να έχουμε μια ωραία κολλώδη ζύμη. Μπορεί να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού και το μέλι με το γιαούρτι και το προσθέτουμε στη ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε καλά (με τα χέρια ή με μίξερ) μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσοχή! Η ζύμη πρέπει να κολλάει, δεν τη θέλουμε σφιχτή.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μια υφασμάτινη πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και ενισχύει τη γλουτένη έτσι ώστε το ζύμωμα να είναι ευκολότερο και να παίρνει λιγότερο χρόνο.
- Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά ή χρησιμοποιούμε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
- Μόλις η ζύμη γίνει ωραία, απαλή και μπορεί να τεντωθεί χωρίς να σπάσει και να περάσει μέσα από αυτή φως (window test) την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις διπλασιαστεί, την αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια, τη διπλώνουμε ομοιόμορφα ώστε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο (βεβαιωθείτε ότι η ζύμη δεν είναι πολύ παχιά ή λεπτή) και με ένα πλάστη την ανοίγουμε ομοιόμορφα σε σχήμα ορθογώνιο. Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι περίπου 0.6 cm.
- Ανακατεύουμε το μαλακωμένο βούτυρο (όχι λιωμένο), το μέλι, τη μελάσα και την κανέλα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ανοιγμένη ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη, κατά πλάτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό που μετά θα κοπεί σε μερίδες/ρολά.
- Κόβουμε το ρολό σε 10 ίσες μερίδες.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ρολά σε ζεστό μέρος για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν.
- Στα μισά του φουσκώματος προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Ψήνουμε τα ρολά για 17-20 λεπτά (να προσέχετε γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός).
- Αφήνουμε τα ρολά να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά πριν προσθέσουμε το frosting.
Για το γλάσο (προαιρετικό)
- Ανακατεύουμε ε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο γλάσο.