Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Οι 10 διατροφικοί μύθοι που οι ειδικοί θέλουν να εξαφανίσουν

Οι 10 διατροφικοί μύθοι που οι ειδικοί θέλουν να εξαφανίσουν

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από ένα τεράστιο πλήθος παραπληροφόρησης γύρω από τα ζητήματα της διατροφής. Γνωρίστε μερικούς διατροφικούς μύθους καθώς και την αλήθεια που τους διέπει.

Η διατροφή την εποχή της πληροφορίας

Μύθοι και αλήθειεςΕίναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η διατροφή μας έχει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της βέλτιστης σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι ενδιαφέρονται για θέματα διατροφής και κάνοντας μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δούμε πως υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες, επιστημονικές και μη, που ασχολούνται με ζητήματα διατροφής και που δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο. Ωστόσο, μία παγίδα αυτού του σύγχρονού καταιγισμού πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το διαδίκτυο, είναι ότι αρκετές φορές διαδίδονται λανθασμένες αντιλήψεις σε θέματα διατροφής, που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα προκαλώντας σύγχυση.

Αυτό οδηγεί στη διαιώνιση διατροφικών μύθων που μάλλον θα λέγαμε ότι αγγίζουν τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 10 δημοφιλείς διατροφικούς μύθους αλλά και την αλήθεια που τους διέπει:

Μύθος 1. Η γλουτένη παχαίνει

γλουτένηΤα τελευταία χρόνια, η γλουτένη έχει “δαιμονοποιηθεί” ως ένα συστατικό που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, με αρκετούς να επιλέγουν να ακολουθήσουν μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης (gluten-free diet) με σκοπό να χάσουν τα περιττά κιλά.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και λιγότερο στη βρώμη κυρίως λόγω επιμόλυνσης) και στα παράγωγά τους (π.χ. ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, γλυκά με αλεύρι κ.α.), αλλά και σε άλλα τρόφιμα, στα οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο για να δώσει συγκεκριμένες ιδιότητες (π.χ. αλλαντικά, τυριά κρέμα, ροκφόρ, μαγιονέζες, σάλτσες, καραμέλες, τσιπς, γιαούρτια του εμπορίου με φρούτα κ.α.).

Μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης αποκλείει όλα τα τρόφιμα που την περιέχουν καθώς και τα τρόφιμα εκείνα που έχουν επιμολυνθεί με γλουτένη.

Αυτό το διατροφικό σχήμα προωθείται συχνά από μη επαγγελματίες διαιτολόγους, ως ένα μέσο για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή μας θα οδηγήσει σε απώλεια σωματικού βάρους.

Μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης θα πρέπει να ακολουθείται μόνο από τα άτομα εκείνα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη με στόχο να περιοριστούν τα συμπτώματα και οι επιπλοκές αυτών των παθήσεων και όχι ως μία στρατηγική απώλειας βάρους.

Καταλήγοντας, για άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά η αποφυγή της γλουτένης δεν φαίνεται να δίνει τη λύση στο πρόβλημα.

Μύθος 2. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα

ψωμί ολικής άλεσηςΠολλοί είναι εκείνοι επιλέγουν τα ολικής προϊόντα έναντι των λευκών επεξεργασμένων χωρίς να κατανοούν πραγματικά τη διαφορά μεταξύ τους.

Η διαφορά τους όμως σίγουρα δεν έγκειται στο θερμιδικό τους περιεχόμενο καθώς τα προϊόντα ολικής θα μας αποδώσουν τις ίδιες ή και παραπάνω θερμίδες σε σύγκριση με τα λευκά προϊόντα.

Για παράδειγμα, μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης θα μας αποδώσει γύρω στις 5 θερμίδες ανά φέτα παραπάνω σε σχέση με μία φέτα από λευκό ψωμί.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μία σαφώς πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή καθώς σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα προϊόντα θα μας εφοδιάσουν με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, βοηθούν στην αποφυγή πολλών διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου κ.α.

Καταλήγοντας, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι τρόφιμα διαίτης διότι περιέχουν λιγότερες θερμίδες. Σαφώς, θα πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης καθώς μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και παράλληλα φαίνεται να συμβάλλουν και στη διαχείριση του σωματικού βάρους αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού, αποτρέποντας το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Μύθος 3. Η αύξηση του βάρους αποδίδεται μόνο στις θερμίδες που καταναλώνεις

αύξηση του βάρουςΕίναι αλήθεια ότι αν προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε, πιθανότητα θα δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει.

Από την άλλη είναι αλήθεια ότι για να χάσετε βάρος είναι απαραίτητη η επίτευξη ενός αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να είναι λιγότερες από αυτές που καίτε, υπάρχουν όμως όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ποιότητα αυτών των θερμίδων έχει εξίσου ή και μεγαλύτερη σημασία.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής ποιότητας φαίνεται ότι βοηθά τόσο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους όσο και στην απώλεια βάρους. Αντιθέτως, τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα -αλλαντικά, άσπρο αλεύρι, αρτοπαρασκευάσματα, ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη, γλυκά, φαγητά τύπου fast food- επειδή εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, φαίνεται να ευνοούν την αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα μας, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Καταλήγοντας, αντί να μετράτε θερμίδες, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην υιοθέτηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής συνολικά και να επιλέγετε τρόφιμα με βάση την ποιότητα αυτών και σε μικρότερο βαθμό με βάση τις θερμίδες που αποδίδουν. Το μέτρημα θερμίδων είναι μια λάθος πρακτική γιατί εξισώνει τα τρόφιμα με βάση το θερμιδικό τους περιεχόμενο και μόνο. Να θυμάστε ότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια θρεπτική αξία και κατά επέκταση τις ίδιες επιδράσεις στον μεταβολισμό μας και την υγείας μας. 

Μύθος 4. Οι υδατάνθρακες με παχαίνουν

 υδατάνθρακεςΟι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Αποτελούν ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, μαζί με τις πρωτεΐνες και το λίπος.

Η αντίληψη ότι «οι υδατάνθρακες είναι κακοί» ή ότι «οι υδατάνθρακες παχαίνουν» έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε σύγχυση σχετικά με το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και τη σημασία του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς βάρους.

Η αλήθεια είναι ότι ένα συγκεκριμένο διατροφικό συστατικό δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους. Για να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος, θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να υπερβαίνουν αυτές που καταναλώνετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι περίσσειες θερμίδες όμως ίσως δεν προέρχονται αποκλειστικά από τους υδατάνθρακες καθώς μπορεί να προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση άλλων συστατικών όπως λιπών, πρωτεϊνών, αλκοόλ, καθώς και συνδυασμού των παραπάνω.

Επίσης, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε:

  • Απλούς υδατάνθρακες
  • Σύνθετους υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, φαίνεται να συσχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Ωστόσο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως είναι οι φυτικές ίνες φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους ενώ παράλληλα φαίνεται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και αποτρέπουν το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Καταλήγοντας, οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν εφόσον δοθεί η ανάλογη σημασία πρωτίστως στο είδος του υδατάνθρακα (δηλαδή στην ποιότητα) που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε και δευτερευόντως στην ποσότητα αυτού.

Μύθος 5. Το φυτικό γάλα είναι πιο υγιεινό από το ζωικό

φυτικό γάλαΤα τελευταία χρόνια στην αγορά παρατηρούμε την εμφάνιση φυτικών υποκατάστατων του γάλακτος, όπως είναι το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, ρυζιού κ.α.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν επιλέξει να αντικαταστήσουν το γάλα ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό με κάποιο φυτικό γάλα, με την πεποίθηση ότι είναι πιο υγιεινό.

Η αλήθεια είναι ότι το γάλα ζωικής προέλευσης είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, που μας παρέχει μία σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο κ.α.

Αντιθέτως, τα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μας αποδίδουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης ενώ κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές με πολλές από αυτές να περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού και πρόσθετης ζάχαρης, ανεβάζοντας αρκετά το θερμιδικό τους περιεχόμενο, χωρίς συνάμα να μας προσφέρουν διατροφικά οφέλη.

Καταλήγοντας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Τα περισσότερα φυτικά γάλατα δεν συγκρίνονται διατροφικά με το γάλα ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, για άτομα με δυσανεξίες στην λακτόζη ή που ακολουθούν ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής, το φυτικό γάλα είναι ιδανική επιλογή, ιδανικά εάν επιλέγονται φυτικά γάλατα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Μύθος 6. Όλα τα λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία μας

Υγιεινά λιπάραΔεν έχουν όλα τα λιπαρά της διατροφής την ίδια διατροφική αξία και επομένως την ίδια επίδραση στην υγεία μας.

Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγόριες: κορεσμένα και ακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αρκετά τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης (π.χ. αλλαντικά, χοιρινό, βοδινό, πουλερικά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, παγωτό) έχουν συσχετισθεί με αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, καθώς φαίνεται πως συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL-χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) και κατ’ επέκταση ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εξαιτίας αυτού τα κορεσμένα λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται και ως “κακά ” λιπαρά και οι κατευθυντήριες διατροφικές συστάσεις τονίζουν ιδιαίτερα τη μείωση της πρόσληψης τους σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Αντιθέτως, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα θεωρούνται «καλά» λιπαρά γιατί τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, όπως για παράδειγμα στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στη μείωση των φλεγμονωδών διαδικασιών και γενικότερα στη μείωση του κινδύνου νόσησης.

Διατροφικές πηγές αυτών των λιπαρών είναι:

  • Φυτικά έλαια
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Λιπαρά ψάρια κ.α.

Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να ενοχοποιούμε όλα τα λιπαρά. Μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα των λιπαρών στη διατροφή μας και όχι η ποσότητα αυτών. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. 

Μύθος 7. Άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε φρούτα

Διαβήτης και φρούταΈνας δημοφιλής διατροφικός μύθος που συναντάτε συχνά είναι ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν θα πρέπει να καταναλώνουν φρούτα διότι περιέχουν ζάχαρη και επομένως μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το γλυκαιμικό τους έλεγχο.

Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα περιέχουν απλούς υδατάνθρακες η απλά σάκχαρα, κυρίως με τη μορφή της φρουκτόζης. Ωστόσο, τα σάκχαρα που συναντώνται στα φρούτα δεν έχουν καμία σχέση με τα ελεύθερα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, που βρίσκονται στα αναψυκτικά, στα αρτοπαρασκευάσματα, στους τυποποιημένους χυμούς φρούτων, στα γλυκά κ.α., καθώς αυτά προστίθενται κατά την επεξεργασία του τροφίμου αντιθέτως τα σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα χαρακτηρίζονται ως “φυσικά σάκχαρα”.

Επίσης, τα φρούτα μας εφοδιάζουν με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Βέβαια, στόχος των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη είναι ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και γνωρίζουμε ότι ο βασικός διατροφικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι οι υδατάνθρακες της διατροφής μας.

Παρότι, τα φρούτα θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, δεν παύουν να περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης. Άρα, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που θα επιλέξει να καταναλώσει ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη.

Καταλήγοντας, τα φρούτα αποτελούν μία εξαιρετική θρεπτική επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Βέβαια, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο μέγεθος της μερίδας καθώς τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Μύθος 8. Τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν πρωτεΐνη

Φυτικές πηγές πρωτεϊνώνΟι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπίδια.

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται τόσο σε τρόφιμα ζωικής όσο και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επομένως η άποψη ότι τα φυτικά τρόφιμα δεν περιέχουν πρωτεΐνη είναι αναληθής.

Φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι:

  • Όσπρια
  • Δημητριακά
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι

Βέβαια, παρότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να μας αποδώσουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών, αυτές χαρακτηρίζονται ως “χαμηλής ποιότητας” πρωτεΐνες καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Αντιθέτως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μας παρέχουν “υψηλής ποιότητας” πρωτεΐνες.

Προκειμένου να ενισχύσουμε τη διατροφική αξία των φυτικών πρωτεϊνών θα πρέπει να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς φυτικών τροφίμων.

Για παράδειγμα, τα δημητριακά θα πρέπει να συνδυάζονται με όσπρια.

Καταλήγοντας, παρότι συνειρμικά η λέξη “πρωτεΐνη” συνδέεται με τα ζωικά τρόφιμα, τρόφιμα φυτικής προέλευσης επίσης περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεϊνών. Ωστόσο, για να ενισχύσουμε τη διατροφική αξία των φυτικών πρωτεϊνών θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός του διατροφικού του πλάνου.

Μύθος 9. Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας σχετίζεται με καρκίνο του μαστού

ΣόγιαΤα προϊόντα σόγιας έχουν ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα διατροφικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η αντίληψη αυτή φαίνεται να ενισχύθηκε από μελέτες σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι η έκθεση τους υψηλές δόσεις συστατικών, που βρίσκονται στη σόγια και ονομάζονται ισοφλαβόνες, οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ισοφλαβόνες λειτουργούν με τρόπο αντίστοιχο με τα οιστρογόνα, τις βασικές ορμόνες των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως φυτοοιστρογόνα. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και για αυτό η αυξημένη κατανάλωση σόγιας, και κατ΄ επέκταση ισοφλαβονών, θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Βέβαια, μεταγενέστερες μελέτες σε ανθρώπους δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα αυτά και μάλιστα σε μερικές μελέτες φάνηκε ότι τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καθώς ενδεχομένως τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα οιστρογόνα στη σύνδεση με τους αντίστοιχους υποδοχείς των κυττάρων.

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την σχέση της σόγιας με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Αντιθέτως, τα οφέλη από την κατανάλωση της φαίνεται να υπερβαίνουν τους πιθανούς κινδύνους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, όπως τόφου, φασόλια edamame, γάλα σόγιας, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η σόγια αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά όταν αντικαθιστά άλλες λιγότερες υγιεινές επιλογές, όπως είναι το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας.

Συνεχίζει λέγοντας ότι η κατανάλωση σόγιας είναι υγιεινή και ασφαλής. Ωστόσο, αποτρέπει την κατανάλωση συμπληρωμάτων σόγιας, που περιέχουν μεγάλες δόσεις ισοφλαβονών συγκριτικά με τα τρόφιμα, έως ότου πραγματοποιηθούν περαιτέρω καλά σχεδιασμένες μελέτες.

Καταλήγοντας, η μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας είναι ασφαλής και δεν φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μύθος 10. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πάντα πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα, τα αποξηραμένα ή τις κονσέρβες

φρούτα σε κονσέρβαΠαρά την πεποίθηση ότι «το φρέσκο είναι το καλύτερο», τα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να είναι εξίσου θρεπτικά με τα αντίστοιχα φρέσκα.

Πολλές φορές λόγω εποχής τα φρέσκα προϊόντα δεν είναι πάντα διαθέσιμα όταν τα χρειαζόμαστε για αυτό στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις κατεψυγμένες, αποξηραμένες ή κονσερβοποιημένες επιλογές. Η κατάψυξη, αποξήρανση και κονσερβοποίηση αποτελούν ασφαλείς μεθόδους συντήρησης και διατήρησης των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων.

Εντούτοις, λανθασμένα επικρατεί η άποψη ότι τα κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικά λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα.

Βέβαια, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, συστατικά που σίγουρα υποβαθμίζουν τη διατροφική τους αξία.

Καταλήγοντας, τα κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά φαίνεται να έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα αντίστοιχα φρέσκα, ειδικά αν επιλέγονται εκείνα που δεν περιέχουν «ύπουλα» συστατικά, όπως πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και αλάτι. Να θυμάστε ότι συνήθως τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά έχουν πρόσθετα σάκχαρα, ενώ τα κονσερβοποιημένα έχουν συνήθως ζάχαρη (για παράδειγμα όσα είναι σε σιρόπι) και ενδεχομένως και αλάτι.

Ιδανικά, επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και όπου/ όταν αυτό δεν είναι εφικτό κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα υπό προϋποθέσεις.

Συμπέρασμα

Στην εποχή του καταιγισμού πληροφοριών σε θέματα διατροφής είναι αρκετά σύνηθες να επικρατούν διάφορες λανθασμένες αντιλήψεις που προκαλούν αναστάτωση και σύγχυση στον καταναλωτή.

Είναι σημαντικό να φιλτράρετε την πληροφορία που σας παρουσιάζουν διάφοροι μη ειδικοί επαγγελματίες σε θέματα διατροφής ή μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες διαιτολόγους, που είναι οι πλέον αρμόδιοι ώστε να σας ενημερώσουν για ζητήματα που αφορούν στη διατροφή. Μην εμπιστεύεστε την ενημέρωση και την υγεία σας σε μη ειδικούς ή σε μη έγκριτες πηγές πληροφόρησης.

Αρκετοί είναι οι διατροφικοί μύθοι διαιωνίζονται στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο που να τους στηρίζει και οι οποίοι θα πρέπει να καταρριφθούν.

Βιβλιογραφία

  1. Τhe New York Times – 10 Nutrition Myths Experts Wish Would Diet. https://www.nytimes.com/2023/01/19/well/eat/nutrition-myths.html (accessed March 2023)
  2. Sampedro A, Olenick M, Maltseva T, Flowers M. A Gluten-Free Diet, Not an Appropriate Choice without a Medical Diagnosis. J Nutr Metab. 2019. doi: 10.1155/2019/2438934.
  3. Jones J, García C, Braun H. Perspective: Whole and Refined Grains and Health—Evidence Supporting “Make Half Your Grains Whole”. Adv Nutr. 2020, 11(3): 492–506. doi: 10.1093/advances/nmz114.
  4. Echouffo-Tcheugui J, Ahima R. Does diet quality or nutrient quantity contribute more to health?. J Clin Invest. 2019, 129(10): 3969–3970. doi: 10.1172/JCI131449. 
  5. Sartoriu K, Sartorius B, Madiba T, Stefan C. Does high-carbohydrate intake lead to increased risk of obesity? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2018, 8(2): e018449.doi: 10.1136/bmjopen-2017-018449.
  6. Field C, Robinson L.Dietary Fats. Adv Nutr. 2019, 10(4): 722–724. doi: 10.1093/advances/nmz052. 
  7. Diabetes UK. Fruit and diabetes. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/fruit-and-diabetes. (Accessed at March 2023).
  8. Adhikari S, Schop M, Boer I, Huppertz T. Protein Quality in Perspective: A Review of Protein Quality Metrics and Their Applications. Nutrients. 2022, 23;14(5):947. doi: 10.3390/nu14050947.
  9. American cancer society. Soy and Cancer Risk: Our Expert’s Advice. Available at: https://www.cancer.org/latest-news/soy-and-cancer-risk-our-experts-advice.html. (Accessed March 2023).

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή στην εγκυμοσύνη συμβάλει στην υγεία της εγκύου και του μωρού. Ποια είναι η σωστή διατροφή για εσάς;
Κλείστε Ραντεβού