Με την χρήση της σελίδας συγκατατίθεστε στην χρήση των cookies και αποδέχεσθε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.
Αποδοχή Όροι Χρήσης

Αναζήτηση

Αναζητήστε διατροφικές ενότητες, άρθρα, συνταγές και διατροφικούς ορισμούς πληκτρολογώντας τον τίτλο ή μία λέξη.

Μετφορμίνη: Αδυνάτισμα και αντιγήρανση με λίγα ευρώ;

Μετφορμίνη: Αδυνάτισμα και αντιγήρανση με λίγα ευρώ;

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Έχει γίνει όμως δημοφιλής και για το αδυνάτισμα και την αντιγήρανση. Είναι τελικά ένα «θαυματουργό» φάρμακο;

Τι είναι η μετφορμίνη;

Η μετφορμίνη αποτελεί μία οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική φαρμακευτική ουσία, που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η προέλευση της μετφορμίνης βρίσκεται στο βότανο Galega Officinalis, και συγκεκριμένα στη δραστική του ουσία, γουανιδίνη, όπου το 1918 βρέθηκε ότι εμφανίζει υπογλυκαιμική δράση, δηλαδή με απλά λόγια μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το ενεργό συστατικό του φυτού, η γουανιδίνη, ξεκίνησε τότε να χρησιμοποιείται για την παρασκευή αντιδιαβητικών σκευασμάτων. Το πρώτο παράγωγο που παρασκευάστηκε ήταν η «διγουανίδη» και στη συνέχεια με αλλαγές στο μόριο της διγουανίδης προήλθαν οι δύο κυριότερες μορφές: μετφορμίνη και φενφορμίνη.

Η μετφορμίνη εγκρίθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, η έγκρισή της σε άλλες ηπείρους καθυστέρησε αρκετά. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1995.

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο δεκαετιών που έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, μόλις 2-3 ευρώ το κουτί των 30 δισκίων. Αν και μπορεί κάποιος να το αγοράσει από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, δεδομένου ότι είναι φάρμακο ιδανικά θα πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή ή κατ’ ελάχιστο με τη σύμφωνη γνώμη του/της ιατρού που σας παρακολουθεί.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη μετφορμίνη έχει αυξηθεί αρκετά λόγω των πολλαπλών άλλων δράσεων που μπορεί να έχει, όπως η πρόληψη και η θεραπεία άλλων παθήσεων, το αδυνάτισμα, ακόμη και η αντιγήρανση. Εάν αυτό ισχύει, τότε η μετφορμίνη μπορεί επάξια να συγκαταλέγεται στη λίστα των «θαυματουργών» φαρμάκων.

Ως «θαυματουργά» φάρμακα συνήθως λέγονται τα φάρμακα που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για μία συγκεκριμένη πάθηση, όπως τα αντιβιοτικά για την πνευμονία ή η ινσουλίνη για τον διαβήτη τύπου 1. Ή τα φάρμακα που είναι καλά για πολλές διαφορετικές καταστάσεις υγείας – σκεφτείτε για παράδειγμα την ασπιρίνη, που συχνά αναφέρεται ως «θαυματουργό» φάρμακο γιατί χρησιμοποιείται για τον πόνο, για τη διαχείριση καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και για την πρόληψη του καρκίνου. 

Ποια η εγκεκριμένη χρήση της μετφορμίνης;

Η μετφορμίνη ενδείκνυται:

«Ως φάρμακο πρώτης εκλογής, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αντενδείξεις, για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες και παιδιά άνω των 10 χρονών, σε συνδυασμό με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής»

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες καθώς και στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, μετά τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, σε ασθενείς με επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C), πλησίον του στόχου (7,5%), ως πρώτη γραμμή θεραπείας συστήνεται μία παρέμβαση τροποποίησης του τρόπου ζωής για τρείς έως έξι μήνες. Εάν οι τροποποιήσεις αυτές αποτύχουν τότε συστήνεται η έναρξη της θεραπείας με μετφορμίνη, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα ή ινσουλίνη, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Η μετφορμίνη, πωλείται συχνά με τις εμπορικές ονομασίες Glucophage και Glucofree μεταξύ άλλων.

Πώς δρα η μετφορμίνη στον οργανισμό μας;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μία μεταβολική νόσος, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Η υπεργλυκαιμία αυτή οφείλεται σε μειωμένη έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης από τα β-παγκρεατικά κύτταρα είτε σε μειωμένη δράση της ινσουλίνης είτε σε συνδυασμό αυτών.

Ο πλήρης μηχανισμός δράσης της μετφορμίνης δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο η μετφορμίνη:

  • Aναστέλλει τη γλυκονεογένεση στο ήπαρ, δηλαδή ελαττώνει την ηπατική παραγωγή γλυκόζης και κατ’ επέκταση τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Όπως αναφέραμε τα περισσότερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλάδη παρά τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, αυτή δεν μπορεί να εκδηλώσει τη δράση της στους περιφερικούς ιστούς, με κυριότερη τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση γλυκόζης.
  • Η μετφορμίνη φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη και επομένως σε αύξηση της μεταφοράς της γλυκόζης εντός των κυττάρων και κατ’ επέκταση μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Πιθανά οφέλη πέρα από τον διαβήτη

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με στόχο τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, το οποίο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Εδώ και χρόνια όμως γνωρίσουμε ότι η μετφορμίνη κάνει περισσότερα πέρα από το να βοηθά τους ανθρώπους με διαβήτη να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τους προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη, και μερικές φορές ακόμη και να χάσουν βάρος (σε συνδυασμό πάντα με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής).

Η μετφορμίνη μπορεί να έχει και οφέλη για ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη. Ο/η γιατρός μπορεί «ανεπισήμως» (πέρα δηλαδή από την εγκεκριμένη χρήση) να το χορηγήσει και για άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:

  • Προδιαβήτης. Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να χαρακτηριστεί ως διαβήτης. Η μετφορμίνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη ή ακόμη και να την αποτρέψει σε συνδυασμό με δίαιτα.
  • Διαβήτης κύησης. Οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ). Αυτή η διαταραχή τείνει να εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες που λόγω αυτής εμφανίζουν πολλαπλές κύστες, και συχνά αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση (περίοδο) ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η γονιμότητα. Αν και τα αποτελέσματα από μελέτες είναι μικτά, η μετφορμίνη χορηγείται σε γυναίκες με ΣΠΩ για τη διαχείριση των μεταβολικών και αναπαραγωγικών επιπλοκών της.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές μελετούν και άλλες πιθανές δράσεις της μετφορμίνης, όπως:

  • Μείωση του κινδύνου για καρκίνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Μείωση του κινδύνου για άνοια και εγκεφαλικό σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Αντιγήρανση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των μελετών έχει διερευνήσει τις δράσεις της μετφορμίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Συνεπώς, οι δράσεις για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι γνωστές.

Μετφορμίνη και αδυνάτισμα

Μετμορφίνη και αδυνάτισμαΗ παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα κύρια προβλήματα δημόσιας υγείας του 21 ου αιώνα.

Κατά καιρούς έχουν εγκριθεί διάφορα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, όπως το Wegovy, που εγκρίθηκε σχετικά πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Ιούνιο του 2021 με επιπρόσθετη έγκριση για εφήβους το 2023, ως ένα φάρμακο με πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν διάφορα φάρμακα που υπόσχονται «θαύματα» στο αδυνάτισμα.

Ένα από αυτά είναι η μετφορμίνη που προωθείται συχνά από επαγγελματίες υγείας για τη θετική της επίδραση στην απώλεια των περιττών κιλών σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι παρότι υπάρχουν μερικές μελέτες που συνδέουν τη χρήση της μετφορμίνης με την απώλεια βάρους, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη χρήση της ως μονοθεραπεία στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Επίσης, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρία στις κατευθυντήριες συστάσεις της για τη διαχείριση της παχυσαρκίας αναφέρει ότι:

«H χρήση της μετφορμίνης δεν ενδείκνυται σε παχύσαρκα άτομα χωρίς μεταβολικές επιπλοκές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Μπορεί να χρειαστεί σε παχύσαρκα άτομα με διαγνωσμένο προδιαβήτη ή με ινσουλινοαντίσταση, στα οποία οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και η χρήση άλλων αποτελεσματικών φαρμάκων, εγκεκριμένων για την παχυσαρκία, έχουν αποτύχει να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Παρότι, δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστοί οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η μετφορμίνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές, ενδεχομένως η επίδραση της αυτή να οφείλεται στην καταστολή της όρεξης. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της επίδρασης της στο:

  • Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Φαίνεται ότι αναστέλλει τη δράση των ορεξιογόνων νευρώνων στον υποθάλαμο.
  • Γαστρεντερικό Σύστημα. Φαίνεται να διεγείρει την έκκριση ινκρετινών, ορμονών του εντέρου, όπως το πεπτίδιο προσομοιάζον της γλυκαγόνης (Glucagon-like peptide-1, GLP-1), που επιδρούν στον εγκέφαλο, ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλοντας στη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Επίσης, φαίνεται να επιδρά στο εντερικό μικροβίωμα. Τα τελευταία χρόνια αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει το ρόλο του διαχείριση της παχυσαρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά η ενδεδειγμένη χρήση της αφορά μόνο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με στόχο τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Όπως αναφέρθηκε, σε αυτά τα άτομα η μετφορμίνη μπορεί να έχει και επιπρόσθετα οφέλη, όπως είναι η απώλεια βάρους σε συνδυασμό πάντα με διατροφή και άσκηση.

Μετφορμίνη και αντιγήρανση

Μετφορμίνη και αντιγήρανσηΌπως είδαμε, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη μετφορμίνη γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, καθώς οι θετικές επιδράσεις της ξεπερνούν κατά πολύ τη ρύθμιση και μόνο της γλυκόζης.

Μάλιστα, έρευνες φαίνεται να έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της μετφορμίνης στη μακροζωία. 9

Οι μελέτες σχετικά με τις δυνατότητες της μετφορμίνης ως φάρμακο κατά της γήρανσης είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Σίγουρα δεν γνωρίζουμε αρκετά ακόμη για να προτείνουμε τη λήψη αυτού του φαρμάκου αποκλειστικά για την αντιγήρανση.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά αντιγηραντικά οφέλη της μετφορμίνης.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Ρενάτα Μίχα.

Επικοινωνία

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση της μετφορμίνης;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Οι πιο συχνές παρενέργειες αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα όπως:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Kοιλιαλγία (κοιλιακός πόνος)
  • Απώλεια όρεξης

Άλλες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Mεταβολές στην αίσθηση της γεύσης
  • Μειωμένα ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική κούραση (κόπωση), μια ερεθισμένη και κόκκινη γλώσσα (γλωσσίτιδα), αίσθηση τσιμπήματος σαν από καρφίτσες και βελόνες (παραισθησία) ή χλωμό ή κίτρινο δέρμα.

Τέλος, αν και σπάνιες, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η εμφάνιση γαλακτικής οξέωσης, υπερβολική αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα. Είναι μία επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο, καθώς είναι απειλητική για τη ζωή.

Αν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανιστεί, επικοινωνήστε με τον/την γιατρό σας.

Συμπερασματικά

Η μετφορμίνη είναι μία φαρμακευτική ουσία που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη εδώ και περίπου 60 χρόνια για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η μετφορμίνη αποτελεί το πρώτης γραμμής φάρμακο για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό πάντα με τροποποίηση του τρόπου ζωής, λόγω της αποτελεσματικότητάς του αλλά και του χαμηλού κόστους.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική ενδεδειγμένη χρήση της μετφορμίνης αφορά την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε αυτά τα άτομα, η μετφορμίνη μπορεί να έχει και επιπρόσθετες ευεργετικές δράσεις, όπως η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση. Η μετφορμίνη μπορεί να χορηγηθεί επίσης «ανεπισήμως» και σε άτομα με προδιαβήτη, έγκυες γυναίκες με διαβήτη κύησης καθώς και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η μετφορμίνη έχει προωθεί από πολλούς για τη θετική της επίδραση στο αδυνάτισμα αλλά και για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες. Ωστόσο, παρότι υπάρχουν μελέτες στη βιβλιογραφία που έχουν μελετήσει αυτές τις επιδράσεις της μετφορμίνης, τα δεδομένα δεν είναι ακόμα επαρκή ώστε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μετφορμίνη χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον/στην θεράπων ιατρό, για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα για τα πιθανά οφέλη και κινδύνους από τη χρήση της.

Βιβλιογραφία

  1. Bailey C. Metformin: historical overview. Diabetologia. 2017, 60(9):1566-1576. doi: 10.1007/s00125-017-4318-z.
  2. Shmerling ΡΗ. Aspirin and breast cancer risk: How a wonder drug may become more wonderful. https://www.health.harvard.edu/blog/aspirin-and-breast-cancer-risk-how-a-wonder-drug-may-become-more-wonderful-2020102321225 (Accessed March 2023).
  3. ADA. 9. Pharmacologic aproaches to glycemic treatment: standards of medical care in diabetes-2021. Diabetes Care 2021 44(Suppl 1):S111-S124. doi: 10.2337/dc21-S009.
  4. Rena G,Hardie G, Ewan R. The mechanisms of action of metformin. Diabetologia 2017 60(9):1577–1585. doi: 10.1007/s00125-017-4342-z.
  5. Maruthur NM, Tseng E, Hutfless S, Wilson LM, Suarez-Cuervo C, Berger Z, Chu Y, Iyoha E, Segal JB, Bolen S. Diabetes medications as monotherapy or metformin-based combination therapy for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2016 164(11):740-51. doi: 10.7326/M15-2650.
  6. Zhang Κ, Bai P, Dai H, Deng Z. Metformin and risk of cancer among patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes 2021 15(1):52-58. doi: 10.1016/j.pcd.2020.06.001.
  7. Campbell JM, Stephenson MD, de Courten B, Chapman I, Bellman SM, Aromataris E. Metformin use associated with reduced risk of dementia in patients with diabetes: a systematic review and meta-Analysis. J Alzheimers Dis 2018 65(4):1225-1236. doi: 10.3233/JAD-180263.
  8. Cheng YY, Leu HB, Chen TJ, Chen CL, Kuo CH, Lee SD, Kao CL. Metformin-inclusive therapy reduces the risk of stroke in patients with diabetes: a 4-year follow-up study. J Stroke Cerebrovasc Dis 2014 23(2):e99-105. doi: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2013.09.001.
  9. Mohammed I, Hollenberg MD, Ding H, Triggle CR. A critical review of the evidence that metformin is a putative anti-aging drug that enhances healthspan and extends lifespan. Front Endocrinol (Lausanne) 2021 12:718942. doi: 10.3389/fendo.2021.718942.
  10. Yerevanian Α, Soukas, Α. Metformin: mechanisms in human obesity and weight loss. Curr Obes Rep. 2019 8(2): 156–164. doi: 10.1007/s13679-019-00335-3.
  11. Garvey WT, et al., American Association of Clinical Endocrinologists and American College of Endocrinology comprehensive clinical practice guidelines for medical care of patients with obesity. Endocr Pract 2016 22(Suppl 3):1–203.
  12. Chen S, Gan D, Lin S, Zhong Y, Chen M, Zou X, Shao Z, Xiao G. Metformin in aging and aging-related diseases: clinical applications and relevant mechanisms. Theranostics 2022 12(6): 722–2740. doi: 10.7150/thno.71360.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η μετφορμίνη;

Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο δεκαετιών που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο αυτό είναι οικονομικά προσιτό καθώς έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, μόλις 2-3 ευρώ το κουτί των 30 δισκίων. Τα τελευταία χρόνια η μετφορμίνη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ως ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο το οποίο μπορεί να έχει και άλλες δράσεις πέρα από την εγκεκριμένη, όπως η πρόληψη και η θεραπεία άλλων παθήσεων, το αδυνάτισμα, ακόμη και η αντιγήρανση.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις χορηγείται η μετφορμίνη;

Η μετφορμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί «ανεπισήμως» (πέρα δηλαδή από την εγκεκριμένη χρήση) σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:

  • Προδιαβήτης
  • Διαβήτης κύησης
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ)

Είναι αποτελεσματική η μετφορμίνη στην απώλεια βάρους;

Τα τελευταία χρόνια η μετφορμίνη προωθείται ως ένα “θαυματουργό” φάρμακο που ενδέχεται να συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι παρότι υπάρχουν μερικές μελέτες που συνδέουν τη χρήση της μετφορμίνης με την απώλεια βάρους, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη χρήση της ως μονοθεραπεία στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Συνεπώς, η μετφορμίνη δεν ενδείκνυται για άτομα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη που επιθυμούν την απώλεια περιττών κιλών.

Η μετφορμίνη αποτελεί το φάρμακο της νεότητας;

Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στην αντιγήρανση λόγω των δυνητικών της επιδράσεων σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως είναι η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και η αύξηση της αντοχής στο οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της μετφορμίνης και της αντιγήρανσης εξακολουθεί να ερευνάται, και περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση της μετφορμίνης;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μετφορμίνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης είναι (συνήθως) ήπιες και αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία, εμετός, διάρροια, απώλεια όρεξης και κοιλιακός πόνος. Άλλες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν μεταβολές στην αίσθηση της γεύσης και μειωμένα ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα. Τέλος, αν και σπάνιες, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η εμφάνιση γαλακτικής οξέωσης, υπερβολική αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα, μία επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Σχετικές Ενότητες

Διατροφή Για Καλή Υγεία

Διατροφή για Καλή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα που καθορίζει την υγεία. Ποια είναι η σωστή διατροφή για την υγεία και την ευεξία σας;
Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων. Πότε ενδείκνυται και πώς επιτυγχάνετε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Διατροφή για Παχυσαρκία

Διατροφή για Παχυσαρκία

Ποια είναι η σωστή διατροφή για παχυσαρκία; Μάθετε για την παχυσαρκία, τα αίτια και τις συνέπειές της και τρόπους αντιμετώπισης.
Κλείστε Ραντεβού