Skip to main content
αναζήτηση

Διατροφολόγος ή ΔιαιτολόγοςΕξετάζοντας τυχόν διαφορές και ρόλους του διατροφολόγου και του διαιτολόγου στον τομέα της υγείας.

Σε έναν κόσμο που δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή, την υγεία και την ευεξία, οι ρόλοι του διαιτολόγου και του διατροφολόγου έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία.

Ωστόσο, οι όροι “διατροφολόγος” και “διαιτολόγος” συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, χωρίς να είναι πάντα σαφές εάν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους.

Η κατανόηση των διακρίσεων μεταξύ ενός διαιτολόγου και ενός διατροφολόγου είναι απαραίτητη για όποιον αναζητά καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή, σκέφτεται να επισκεφτεί έναν διαιτολόγο ή θέλει να σταδιοδρομήσει στον τομέα αυτό.

Στο παρόν άρθρο θα διερευνήσουμε αν και ποιες είναι οι διακριτές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο επαγγελματιών.

Ποια η διαφορά μεταξύ του διατροφολόγου και του διαιτολόγου;

Στην Ελλάδα ο επίσημος και νομικά κατοχυρωμένος τίτλος για τους επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στον τομέα της διατροφής είναι εκείνος του «Διαιτολόγου – Διατροφολόγου».

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαφορές στους δύο αυτούς τίτλους και συνεπώς ο διαιτολόγος είναι και διατροφολόγος. Φυσικά, ένας διατροφολόγος όμως ΔΕΝ είναι πάντα διαιτολόγος, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή στον τίτλο και τις πιστοποιήσεις που έχει ο ειδικός στον οποίο απευθύνεστε. Για παράδειγμα, ένα μεταπτυχιακό ή ένα σεμινάριο στη διατροφή δεν μπορεί να με κάνει επαγγελματία υγείας, ειδικό στο να παρέχω υπηρεσίες διατροφής.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες ο τίτλος του διαιτολόγου διαφέρει από τον τίτλο του διατροφολόγου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι όροι “διαιτολόγος” και “διατροφολόγος” δεν είναι συνώνυμοι και διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην πιστοποίηση και στο πεδίο άσκησης.

Ο διαιτολόγος έχει αυστηρή επιστημονική εκπαίδευση και πιστοποίηση. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πανεπιστημιακά πτυχία στη διατροφή και τη διαιτολογία, κλινική πρακτική εμπειρία και επιτυχή ολοκλήρωση εξετάσεων για να αποκτήσει τον τίτλο “Registered Dietitian” (RD) ή “Registered Dietitian Nutritionist” (RDN). Επιπλέον, οι διαιτολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, και διατροφικές διαταραχές, και η πιστοποίησή τους ελέγχεται από αναγνωρισμένους επαγγελματικούς φορείς.

Αντίθετα, σε πολλές χώρες ο τίτλος του διατροφολόγου δεν απαιτεί αυστηρή εκπαίδευση ή πιστοποίηση. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο «διατροφολόγος» (για παράδειγμα μια wellness instructor ή ένας γυμναστής ακόμη και μια αισθητικός) ακόμα κι αν έχει περιορισμένη ή καθόλου εκπαίδευση στον τομέα. Αν και υπάρχουν αναγνωρισμένοι και αξιόπιστοι διατροφολόγοι που έχουν αποκτήσει επαγγελματική κατάρτιση και πτυχία (όπως ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη διατροφή), δεν υπάρχει πάντα νομικά κατοχυρωμένη απαίτηση πιστοποίησης ή εξέτασης για τον τίτλο. Και σίγουρα αυτοί οι επαγγελματίες δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως διαιτολόγοι ή να παρέχουν διαιτολογικές υπηρεσίες (όπως εξατομικευμένα διαιτολόγια και προγράμματα διατροφής).

Στην Ελλάδα όμως οι δύο αυτοί τίτλοι κατοχυρώνονται από το ίδιο πτυχίο και εφόσον ένας επαγγελματίας υγείας είναι διαιτολόγος, ουσιαστικά είναι και διατροφολόγος – αλλά όχι το αντίθετο, όπως αναλύσαμε άνωθι.

Ποιος μπορεί να έχει τον τίτλο “Διαιτολόγου-Διατροφολόγου”;

Το πρώτο βήμα που πρέπει κανείς να κάνει για να γίνει Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην Ελλάδα είναι να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο Διαιτολογίας – Διατροφής Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής).

Ειδικότερα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Διαιτολόγια – Διατροφή στα ακόλουθα Τμήματα:

  • Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα)
  • Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Θεσσαλονίκη | Πρώην Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλονίκης)
  • Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας (Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Κρήτη | Πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Παράρτημα Σητείας)
  • Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα | Πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας)
  • Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα | Πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου)

Εναλλακτικά, μπορεί να αποκτήσει πτυχίο αλλοδαπής που μπορεί να κριθεί από τον αρμόδιο φορέα ως ισότιμο και αντίστοιχο προς τα παραπάνω εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Μετά την απόκτηση του βασικού πτυχίου και για τη μετέπειτα νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου απαιτείται η έκδοση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος.

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου- Διατροφολόγου είναι το έγγραφο εκείνο που παρέχει επαγγελματική αναγνώριση στους Διαιτολόγους- Διατροφολόγους και η απόκτησή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος, αλλά και έναν τρόπο προάσπισής του.

Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Επικοινωνία

Συμπέρασμα

Τα τελευταία χρόνια, η σημασία της σωστής διατροφής αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο.

Στην Ελλάδα, οι όροι “διαιτολόγος” και “διατροφολόγος” χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, και δεν υφίστανται διακριτές διαφορές μεταξύ των δύο τίτλων – ουσιαστικά ένας διαιτολόγος είναι και διατροφολόγος, αλλά όχι το ανάποδο: ένας διατροφολόγος δεν είναι πάντα διαιτολόγος.

Συνεπώς, στην ελληνική πραγματικότητα οι όροι “διαιτολόγος” και “διατροφολόγος” αναφέρονται στον ίδιο επαγγελματία, δηλαδή σε αυτόν που είναι καλά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος για να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και να σχεδιάζει διατροφικές παρεμβάσεις.

Κλείνοντας αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του κατάλληλου διαιτολόγου-διατροφολόγου. Η επιλογή ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι μια απόφαση που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σας.

Είτε θέλετε να χάσετε τα περιττά, να διαχειριστείτε ένα χρόνιο νόσημα υγείας ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σας προσφέρει την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας Γιατί να πάω σε διαιτολόγο – διατροφολόγο; Πώς τον επιλέγω;

Πότε θα αρχίσω να χάνω βάρος;
Πότε θα αρχίσω να χάνω βάρος;
Πότε θα αρχίσω να χάνω βάρος;ΠαχυσαρκίαΔίαιτα & Αδυνάτισμα

Πότε θα αρχίσω να χάνω βάρος;

Πότε θα αρχίσω να χάνω βάρος; Μάθετε τους παράγοντες που καθορίζουν το πότε θα χάσετε…
Διαβάστε Περισσότερα
7 τροφές για να μειώσετε την υψηλή πίεση
7 τροφές για να μειώσετε την υψηλή πίεση
7 τροφές για να μειώσετε την υψηλή πίεσηΣωστή ΔιατροφήΚαρδιά

7 τροφές για να μειώσετε την υψηλή πίεση

Ελαττώστε την αρτηριακή πίεση με 7 γευστικές τροφές. Μάθετε ποια τρόφιμα φαίνεται να αποτελούν φυσικούς…
Διαβάστε Περισσότερα